vadászati múzeumTeljes biztosan soha nem lesz az egykori Festetics trófeagyűjtemény, ám jó esély van arra, hogy a több száz darabból egy kiállításnyira való hamarosan előkerül.
A Helikon Kastélymúzeumhoz tartozó Vadászati Múzeumban jelenleg csupán egyetlen trófea őrzi a Festetics család vadászati eredményességét, holott a gyűjtemény valamikor több száz darabos volt. A levéltári kutatások során felcsillant a remény, hogy újabbak kerülnek elő: a Természettudományi Múzeum raktárában öt újabbra bukkantak, melyeket a keszthelyi trófeaszemlén bemutattak.

- Kevesen tudják, hogy a Festeticsek - elsőként Magyarországon - Keszthelyen honosították meg a vadgazdálkodási képzést, 1806-ban. A kitanított szakembereknek munkát is adtak a birtokaikon - idézte a múltat Tóth Csaba, a Vadászati Múzeum igazgatója, elárulva: ezzel együtt a vadászati tevékenységük is jelentős volt. Akkoriban gímszarvas, mint a királyi vad képviselt jelentős vadászati értéket, az őzbakot nem nagyon keresték a vendégek. A településre, rendszeresen sok főúr érkezett, hogy a vadban gazdag területen cserkelhessen be. Az évtizedek során gyakran vadászott például Keszthelyen Széchenyi Zsigmond, s Horthy Miklós is. Előbbi nagyvadra, utóbbi főként fácánra és nyúlra.  Persze maguk a Festeticsek is vadásztak, az idők során szép és ritka darabokból álló gyűjteményre tettek szert.

- A második világháborúban vége szakadt a vadászatnak, a trófeák pedig eltűntek, azokat vitte boldog-boldogtalan. A kastélyban mindössze egyetlen darab maradt.
A kastélyban dolgozó Kardos Laura levéltári kutatásainak köszönhetően nemrég kiderült, hogy a budapesti Természettudományi Múzeumban fellelhető néhány Festetics trófea. Az öt darabot az intézmény vezetőinek köszönhetően - a szemle idejére kölcsönkaptuk, bemutattuk, majd visszaszállítottuk. De ígéretünk van, hogy szerződés alapján a keszthelyi Vadászati Múzeumban kaphatnak helyet.

Tóth Csaba azt mondja, a céljuk, hogy a Festetics trófeákból külön kiállítást alakítsanak ki. Az elképzelésüket pedig segítette a trófeaszemle, mely minden téren kiválóan sikerült.
- Érdekesség, hogy a régióban lakók közül többen jelezték: van a birtokukban Festetics trófea. Azt mondták, nem tudják a származásukat, ám bizonyítékként azok talpán szerepel a családnév. Szerencse, hogy a Festeticsek nagyon precíz jegyzéket vezettek a vadászataik minden lépéséről, a vadakról, a trófeákról, így az azonosítás során tulajdonképpen könnyű helyzetben vagyunk, leszünk. Szeretnénk, ha az említett darabok valamilyen megállapodással a múzeumba kerülhetnének. Egyébként egyelőre nyolc trófeáról van szó, de ez a szám növekedhet. Úgy gondolom, a jelentős eszmei értéket képviselő darabok és a hozzájuk kapcsolható dokumentumok, egyéb emlékek bemutatásával értékes, a Festetics örökséget őrző tárlatot alakíthatunk ki.

A trófeaszemlén öt, a Festetics család által elejtett darabokat mutattak be.

Forrás: Zalai Hírlap