medveHargita megyében a szeptemberben elkezdődött vadászidényben 44 medvét lőhetnek ki a vadászok, Udvarhelyszéken valamivel többet, mint Csíkban.

Országszerte 365, Hargita megyében pedig 44 medve kilövését engedélyezték miniszteri rendelettel a szeptember 15-én megkezdődött vadászidényben. Mint Both József, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség osztályvezetője tájékoztatott, a medvéket szeptember 15. és 2013 május 15. között lőhetik ki a vadászegyesületek.

A 44 medvéből a legtöbbet, nyolcat a székelyudvarhelyi Nagyküküllő Vadász -és Sporthorgász Egyesület által felügyelt vadászterületeken lehet kilőni, a zetelaki vadásztársulat, a Csíki Vadász- és Sporthorgász Egyesület, és az erdészeti igazgatóság egyaránt hat medve kilövésére kapott engedélyt a hozzájuk tartozó vadászterületeken. Az erdész-vadászok klubja két, a székelyudvarhelyi Gordon, a székelykeresztúri Hubertus egyesületek szintén két medvét ejthetnek el, de ugyanez a keret Gyergyóban is. Több csíki társulat, így a Szent Anna, a Szilos, a Nimród egy-egy kilövési engedélyt kapott, a szépvízi egyet sem.

A szakember szerint a kilövési keret megállapítását a környezetvédelmi minisztérium mellett működő munkacsoport bevonásával döntik el, a környezetvédelmi ügynökségek pedig továbbítják a becsült adatokat a medvék számáról, illetve a káreseteket is. Az országos medvekilövési keret 365 egyed, ezen felül egy tartalékkeretet is meghatároztak, amely 30 további állat kilövését teszi lehetővé szükséghelyzetekben, ilyen esetben csak a vadászegyesületek szakszemélyzete végezheti el a kilövést.

Farkasból több van

Hargita megyében valamivel több farkast, 47 példányt lőhetnek ki a vadászok ebben a vadászidényben, az országos keret a farkasok esetében eléri az 520-at. Vadmacskából 39 kerülhet puskavégre Hargita megyében, ettől a vadászidénytől viszont tilos a hiúz vadászata. Both József szerint Hargita megyében a farkasállományt még nehezebb felbecsülni, mint a medvéket, mert nagyobb területet járnak be. Az utóbbi időszakban éppen farkasok okozta károkról érkezett bejelentés a Gyimesközéplokhoz tartozó Jávárdiból az ügynökséghez, ott juhokat öltek meg a ragadozók.

Forrás: Székelyhon.ro