erdei iskolaAz országos gyakorlattal ellentétben nem egy, hanem két héten keresztül fogadták a Zalaerdő Zrt. erdészetein azokat az általános iskolás csoportokat, akik részt kívántak venni az Erdők hete programjain.
Az ország legerdősültebb megyéjében számos érdekesség várta a gyerekeket.
Az Erdők hete programsorozatát országszerte már 1997 óta rendezik meg azzal a szándékkal, hogy a fiatal korosztállyal megismertessék az erdő, a természet világát, illetve az azzal dolgozók munkáját. Ez évben október első hetében több mint száz program várta az érdeklődőket, ezek egy jelentős része Zala megyében, a Zalaerdő Zrt. területén.
- Országos gyakorlattal ellentétben a Zalaerdő Zrt.-nél két hét hosszúságúra nyújtottuk az Erdők hete programsorozatát, így október elsejétől egészen 14-ig kínáltunk látnivalókat az érdeklődők számára - tudatta lapunkkal Povics Noémi, a Zalaerdő Zrt. igazgatási előadója. - A programjaink keretében lehetőséget szerettünk volna adni a helyi iskoláknak, hogy a gyerekek egy-egy tanóra vagy kirándulás alkalmával szakértő erdészeink segítségével jobban megismerjék az erdő, azon belül is az erdei növények és állatok életét, az erdészek munkáját és feladatait.

A lenti Arany János Általános Iskola diákjai a hernyéki erdészkerülethez kirándultak.
Povics Noémi azt is hozzátette, az idei programsorozathoz a Zalaerdő Zrt. mind az öt erdészete csatlakozott, a területükre és tevékenységükre leginkább jellemző, esetenként speciális programokkal. A lenti erdészet területen így az erdei és vasúti múzeum megtekintése mellett terepi programnak kisvasutas utazással egybekötött kirándulást ajánlottak, mely során a hernyéki erdészkerületnél egy mesterséges erdőfelújítást és egy közel 140 éves erdei fenyvest tekinthettek meg a diákok. Emellett ellátogattak a szomszédos vaddisznós kerthez, s a séta során a diákok játékos formákkal ismerkedhettek a fafajokkal, termésükkel, az erdőben folyó munkákkal. A zalaegerszegi erdészetnél terepi programok mellett tantermi előadásokat kínáltak, a bánokszentgyörgyi erdészetnél a fakitermelés, az csemete-termesztés, valamint a mesterséges erdőfelújítás folyamatába tekinthettek be az érdeklődők. A nagykanizsai erdészetnél azt érzékeltették, hogy a makktól a csemete állapoton át az öreg erdő felújításáig hogyan változik a tölgyesek élete, Letenyén pedig a budafai arborétum és a vétyemi ősbükkös jelentette a helyi különlegességeket.

Forrás: Zalai Hírlap