trófeaszemleAz elmúlt évek eredményeihez képest rosszabbul alakult az idei szarvasbika-szezon.
Az elmaradás nemcsak az aranyérmes trófeák számában mutatkozik, de az átlagsúly is jóval alatta van az utóbbi években tapasztaltnak. Többek között ezt a megállapítást lehet levonni a Zalaerdő Zrt. által megrendezett hagyományos trófeaszemle kapcsán. A szentpéterföldei vadászház melletti réten mindezek ellenére impozáns látványt nyújtottak a kiállított agancsok, amelyek évről évre egyre több érdeklődőt vonzanak. A trófeaszemle nyitányaként Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója és Páll Tamás vadászati felügyelő értékelte a szezont.

A szentpéterföldei vadászház melletti réten impozáns látványt nyújtottak a kiállított agancsok
- A Zalaerdő Zrt. területén a szeptemberi szezonban 178 darab gímszarvast ejtettek el - ismertette a számadatokat Páll Tamás. - Ezek közül 12 kapott arany-, 38 ezüst, 41 pedig bronzérmet, s 87 volt az érem nélküli. A gyengébb szezont az aranyérmes bikák száma is jelzi, az utóbbi tíz év átlaga ugyanis 22 volt, szemben az ideivel. A trófeák átlagsúlya 6,14 kilogramm, az érmes trófeáké 8,03, mind a két érték körülbelül egy kilóval marad alatta az elmúlt évinek. Ennek megfelelően a vadászati árbevételünk szintén alatta marad a korábbi évinek, ráadásul a vadkár is nagyon elszaladt, a takarmányárak ugyanis jócskán megemelkedtek, közel a másfélszeresét érik a tavalyinak.

A Zalaerdő Zrt. területén a szeptemberi szezonban 178 darab gímszarvast ejtettek el
- A gyengébb eredmény egyértelműen a szélsőséges időjárás, az aszályos év következménye - tette hozzá Rosta Gyula. - Az agancs súlyának gyarapodásához ugyanis sok víz szükséges. Szerencsére a Zalaerdő területén vannak olyan élőhelyek, ahol az aszály ellenére is találtak vizet a vadjaink, így ha kevesebb számban is, de azért akadtak szép bikák. Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy kíméltük az állományt, arra is törekedtünk, hogy a bikák érjék meg a golyóérett kort, vagyis kifejezetten figyeltünk arra, hogy fiatal kori elejtés ne legyen.
 Az idei ranglistavezető bikát Szentpéterfölde közelében lőtte egy német vendégvadász, ennek a gímszarvasnak 13,37 kilós a trófeája, s a bírálat során 242,72 pontot kapott.

Forrás: Zalai Hírlap