íjászbemutatóAz elmúlt hónapban, Szabó György, a Nádler Herbert vadásztársaság elnöke által szervezett „VII. Arlói Vadásznap” elnevezésű kétnapos rendezvény zajlott Ózd térségében.

Az első napon, szeptember 14-én, pénteken 15.00 órakor találkoztak a környék vadászatra jogosultjai a „Vadászat és Állatvédelem” témakörében megtartott konferencián.

A konferencia nyitóelőadója Joó István a Cerberos Országos Állatvédelmi Szervezet Igazgatója volt, aki a vadászat és állatvédelem kapcsolatát mind a vadász, mind pedig az állatvédő szempontjából is bemutatta. A következő előadó Pecze István a B.-A.-Z Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vadászati felügyelője a vadvédelem hatósági szempontjait elemezte prezentációjában. Harmadikként Kovács Krisztián a Bükki Nemzeti Park képviseletében ismertette a védett és vadászható állatfajok, továbbá a védett növényfajok védelme érdekében, a nemzeti park és a vadászatra jogosultak összehangolt tevékenységének fontosságát. Az Ózdi Rendőrkapitányság képviseletében Dr. Molnár Tamás r. szds. hivatalvezető hívta fel a figyelmet a közelmúltban hatályba lépett jogszabályváltozásokra, a fegyvertartás és tárolás új szabályaira. Szintén a kapitányságot képviselte Dr. Rácz Tamás r. szds. az Ózdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály, Életvédelmi Alosztályának vezetője, aki a vadászathoz kapcsolódóan elkövethető bűncselekményeket „bontotta ki”, így a hallgatóság többek között az állatkínzás, a lopás, a rongálás, az okirat hamisítás bűncselekményekről és a jogosulatlan vadászat szabálysértéséről kaphatott átfogó képet. A konferenciát Puzsik Renáta, a Cerberos Állatvédő Szervezet helyi képviselője szervezete tevékenységének, illetve az Ózdi Rendőrkapitánysággal fennálló magas színvonalú együttműködésének bemutatásával zárta.

Az előadásokat követően az előadók, illetve a résztvevő vendégek egy állófogadás keretein belül beszélgethettek egymással estébe nyúlóan, de kötetlenül, erősítve ezzel az informális kapcsolatokat.

Így érkezett el a második nap, amely a kikapcsolódásé, a szórakozásé volt. A rendezvénynek méltó helyszínt ezúttal is az Arlói-tónál lévő csodálatos Suvadás-liget adott.

A szombati nap ünnepélyesen kezdődött: erről – ahogyan azt már megszokhattuk – Baranyák Béla római katolikus, címzetes plébános gondoskodott, egy ünnepi „Hubertus-mise” celebrálásával.

A szertartást követően Arló Nagyközség polgármestere, Zsigray Árpád nyitotta meg a VII. Arlói Vadásznapot, nyitóbeszédében kihangsúlyozva a hagyományteremtés és az emberi értékek, kapcsolatok fontosságát, melyre jó példa az immár hetedik alkalommal életre hívott vadásznap.

A rendezvényre kilátogató felnőttek és gyermekek a Hazatérő Hagyományőrző Lovasíjász Egyesület tagjai előadását láthatták, aki pedig kedvet kapott, maga is benevezhetett az íjászversenyre, melyet Szurdoki Dávid r. ftőrm. vezényelt le. A verseny kellékeit az Arlói Íjász Egyesület elnöke Koós István bocsátotta rendelkezésre. Az íjászverseny mellett légpuskás lövészetre is nyílt lehetőség, a légpuskásokra pedig – ahogy az elmúlt ősszel is – Pintér László első osztályú minősítéssel rendelkező sportlövő, lőtérvezető felügyelt.

A gyermekek részére meghirdetett horgászversenyen az apróságok rengeteg törpeharcsát, szélhajtó küszt kerítettek horogvégre. A versenyek időtartama alatt a vadásznapra benevezett főzőcsapatok sem unatkoztak, több mint 10 kondérban főtt a finomabbnál finomabb étel, a zsűrizésre valamikor 13 óra magasságában került sor.

Nagyszámú érdeklődő kísérte figyelemmel a trófeabírálati versenyt is, a nevezett versenyzők gím-és őztrófeák bírálatában mérhették össze tudásukat.

A különböző megmérettetéseken helyezést elért versenyzők számára okleveleket és értékes tárgyjutalmakat adott át Zsigray Árpád polgármester és Szabó György szervező.

A vadásznap ezt követően a kapcsolatépítés jegyében zajlott, a vadászatra jogosultak különleges nedűkkel kínálták egymást a hangulat fokozása érdekében, mely a Nyerges Péter és a Live! zenekar fellépésével hágott a tetőfokára. A mulatni vágyó környékbeli vadászok valamikor éjfél után indultak szállásaikra az arlói Suvadás-ligetből azzal a felkiáltással, hogy: „- Jövőre ugyanitt!”

Forrás: Borsodivadász