erdőTemesvárott, az I. Temes Megyei Vadásznap alkalmából a Temes Megyei Vadász és Halász Egyesület Elnökével Cornel Lera Úrral beszélgettünk a két megye vadászati, szervezeti, körülményeiről.
A beszélgetés és az információk ismertetése azért is időszerű, mert a közel két éves – akkor vettük fel a kapcsolatot a szomszédos megye „vadászati központjával” – együttműködés egyre erősödik több irányt vesz. A két szomszédos megye földrajzi adottságai hasonlóak, a vadászati adatok sok mindenben közeliek, ugyanakkor nagy eltérések is vannak, főleg a vadgazdálkodás területén. Néhány alapvető adat (2009): km2. lakosság vad. sport összes vadgazd. kötelezően min. ezer társaság vadász ter./ ezer ha. előírt hiv.vad.

Csongrád megye 4300 425 61 2254 425 3000 ha / l fő Temes megye 8700 670 62 2416 605 Vt./ 1 fő A bánáti vadállomány összetétele közel azonos a csongrádival, hiszen egyforma az élőhely. Náluk sem honos a farkas, de azért évente lőnek pár a hegyekből elkószált példányt. Telepített kertekben a dámszarvas, mostanában jelent meg ott is a sakál. Sokkal jelentősebb a vaddisznó állomány, kapitális kanok is gyakran esnek, disznó hajtásokat is rendszeresen tartanak. Az éves megyei összesített lelövési adatok (2009): Csongrád m. Temes m. Gímszarvas/db: 19 (ebből bika:17) 14 (?) Dámszarvas/db: 90 ( „ 37) 10 (?) Őz/db: 5932 (ebből bak: 2498) 415 (ebből bak:213) !!! Vaddisznó/db: 644 (ebből kerti: 266) 328 Mezei nyúl/db: 17550 (+befogás:9343) 6480 ! Fácán/db: 35867 8340 ! Fogoly/db: 282 0 Szalonka/db: 0 70 ! Nagy lilik/db: 183 64 Réce/db: 1672 (+nevelt: 10 e.) 5561 Örvös g./db: 282 440 Szárnyas rag/db: 5482 12400 ! Róka/db: 4641 1435 ! Sakál/db: 7 0 Farkas 0 4 Fürj 0 4741 ! Vadföld/legelő/ha: 2294 ? A számokból érdekes következtetéseket lehet levonni.

A vadászat szervezeti irányítása Romániában jelenleg sok mindenben eltér a miénktől, központosítottabb. A megye vadászati egyesületei (vadásztársaságok) teljesen központi egyesületi irányítás alatt működnek. Tudni kell még, hogy szervezetileg hozzájuk tartozik és kezelik a megye halászait (horgász) is, kb. 2000 fő. Természetesen mindezt az illetékes minisztérium felügyelete alatt. Temes megyében a 62 egyesület 4 csoportba van osztva (pl. nálunk a régebbi járási felosztás lehetne), egy-egy csoport 7+9+12+34 egyesülettel. Tulajdonképpen mint „brigádok” működnek. Egy - egy egyesület 1 hivatásos vadászt köteles alkalmazni, viszont bevonják a tagságot amennyire szükséges a vadgazdálkodásba. A sport vadász tag díja közel a mienkkel azonos A csendőrséggel szoros és eredményes az együttműködés az orv vadászat kezelésére. A minimális vadászterület 5000 ha. Azok a vadász egyesületek (vt.), melyek végrehajtják a vadászterület gazdálkodására központilag előírt feladatokat, azoknak vadkárt nem kell fizetni! A bizonyított károkat a a minisztérium fizeti a földtulajdonosoknak! A központ és a csoportok esetenként számottevő vagyonnal bírnak. A Temes megyei is saját lőtérrel (itt rendezték a vadásznapot), több színvonalas vadászházzal/panzióval, horgásztavakkal, gépekkel, saját üzemeltetésű vadász bolttal, vendéglátó egységgel, vadászat szervezéssel, vad átvétel/szállítással és még népdal/zene együttessel is.

Ez a felépítés még az „örökölt” struktúra, náluk is folyamatos átalakulás alatt van minden, nem biztos hogy a most minden jó vagy rossz, és az sem, hogy a jó irányban fog majd változni. Bizonyára sok előnye van a központosított rendszernek is, ugyanakkor néha túl merev! Erre példa, hogy a területes vadász puskával a területre csak előzetes írásos engedéllyel mehet ki, még dúvadazni is! Ezért viszont be kell menni a megfelelő központi irodába az igazgatóhoz (kb. fővadász). A földtulajdonosi alapon szerveződés is mostanában van kialakulóban. Egyébként ősszel fognak lejárni a területbérleti szerződések… ! A központi szervezeti irányítás előnye jött elő az első megyei vadásznapjuk szervezésekor! A temesvári csoport szervezte (34 egyesület) 24 saját (!) és pár a szomszéd megyéből meghívott egyesület, valamint szerbiai vendégek és a mi részvételünkkel! Az egységes megjelenés érdekében mindenki egyforma igényes sátrat, berendezést vásárolt, központilag készültek a felíratok, zászlók, címerek. A műsorok költségeit, a díjakat, serlegeket, jutalom tárgyakat kizárólag a megyei önkormányzat, a területileg érintett polgármesteri hivatalok és 14 szponzor „teremtette” elő. Az ellentételezés vadászati lehetőség és majd rendezvényeik segítése lesz. Értékelték és díjazták a részvételt (az egyesület bemutatkozó megjelenése), a koronglövő versenyt, a VII szépség csoportban és a munka kutya csoportban bemutatkozó vadászkutyákat és természetesen a három (vad, hal, egyéb) kategóriába sorolt étkeket. A főzés értékelésére az ország egyik leghíresebb séfjét kérték fel, Joszip Szabó személyében. A kb. 40 főzőhelyen igen változatos étkek készültek (nem csak pörköltből áll a világ!), különféle húsok, halak, grillek, fel sem lehet sorolni, alig volt azonos féle étel! Még szilvás gombóc is készült, hihetetlen sikere volt és kategória külön díjat kapott !

Természetesen a zsűri szakszerűen pontozta a főzés körülményeit, a megjelenést, felkínálást, szakmai környezetet is. Azonos helyszínen ugyanott volt a lövészet és a kutyák versenyei is megtartva, pár perc sétával minden elérhető volt. Folyamatos és a vadászok „szája-íze” szerinti műsor volt, néptánc, népdal, népzene. Szép számmal jöttek össze vadászok és szimpatizánsok, láthatóan igen jól érezték magukat egymással. Ezen a vadásznapi rendezvényen a jövőben már nem sok javítani való lesz, elsőre is kitűnően sikerült!

Forrás: OMV Csongrád