orrszarvúkat ölnek az orvvadászokRekordszámú orrszarvú esett áldozatául idén az orvvadászoknak Dél-Afrikában.

Az állatok illegális vadászatát a hagyományos kínai orvoslás, és egy Délkelet-Ázsiában egyre terjedő, ám tudományosan megalapozatlan hiedelem táplálja, amely szerint a rinocérosztülökkel gyógyíthatóak a rákos megbetegedések.

A szarv feketepiaci értéke mára nagyjából 65 ezer dollárra (13,8 millió forint) nőtt kilogrammonként, túlszárnyalva az arany árát is. Dél-Afrika, amely több mint húszezer orrszarvúnak, vagyis a földrészen élő populáció mintegy 90 százalékának ad otthont, 455 példányt veszített el idén az orvvadászat miatt, túlszárnyalva a 2011-ben regisztrált 448 esetet - derült ki a helyi környezetvédelmi minisztérium közleményéből. Egy évtizeddel ezelőtt évente nagyjából 15 példánnyal végeztek az orvvadászok: mindez jól jelzi a növekvő ázsiai kereslet hatását.

A nem természetes módon - illegális, vagy legális vadászat révén - elpusztult dél-afrikai orrszarvúk száma mára olyan szintet ért el, amely valószínűleg populációcsökkenéshez fog vezetni - mutatott rá a témában szakértő Richard Emslie tanulmánya.

Az orvvadászat nagyjából 2007-ben kezdett drasztikus méreteket ölteni, ahogy a kínai, vietnámi és thaiföldi felsőosztály egyre nagyobb összegeket áldozott a hagyományos orvoslásban használt orrszarvútülökre. Az orvvadászok az esetek mintegy felében a Kruger Nemzeti Parkból szedik áldozataikat, ahol az elmúlt hónapokban már katonákat és megfigyelő repülőgépeket vetettek be, hogy megfékezzék a mészárlást.

Forrás: MTI