medveMagas-Tátra városi rendőreinek felszerelése új elemmel bővült: különleges kanadai medveriasztó spray-vel vannak ellátva.

„A medvék a téli álomra készülnek, rendesen jól kell lakniuk, hogy télen nyugodtan elégethessék a zsírkészleteiket. Mivel az erdőkben és a mezőkön már nem terem gyümölcs, egyre gyakrabban jelennek meg beépített területen, a konténerek közelében” - magyarázta a TASR hírügynökségnek Jozef Štefaňák, a városi rendőrség vezetője. Az elmondottak miatt most nagyobb az esélye annak, hogy a medvék élelemszerző körútjuk során emberrel találkoznak. Ez nemcsak a Tátrában probléma, hanem Kanadában is.

A kanadaiaknak szintén gondot okoznak a lakott területekre tévedő medvék, emiatt nagy tapasztalatuk van a védekezés terén. Az a spray, amit 20 éve használnak a medvék ellen Kanadában, nagyon hatásos, mert folyamatosan tökéletesítik. A kapszaicin nevű ingerlő anyaggal érik el a kívánt hatást. Alkalmazásával legkevesebb 10 másodpercig ható permetfüggöny jön létre, 10 méteres sugáron belül - közölte a városi rendőrség vezetője.

A riasztóspray-t Robin Rigg, egy Liptóújváron (Liptovský Hrádok) élő kanadai férfi importálja, aki évek óta érdeklődik a szlovákiai medvék iránt. „Fontos számunkra a medvékkel kapcsolatos problémák hatékony kezelése, különös tekintettel az emberek egészségére és biztonságára. Pontosan ebben segíthetne a spray” - mondta Štefaňák.

Forrás: Hírek.sk