vadasparkFolyamatosan fejlesztik a vadászható vadfajainknak is otthont adó intézményt.
Divat manapság a környezettudatos életről beszélni, de hogyan várhatnánk el, hogy gyermekeink tiszteljék és óvják a természetet, amikor még hazánk vadvilágát sem ismerik? Habár valamilyen képet könyvekből, filmekből is nyerhetnek a Kárpát-medence faunájáról, semmi sem pótolhatja az eleven lényekkel való találkozás élményét - mutatott rá már évtizedekkel ezelőtt sok szakember. A főváros közelében ennek jegyében láttak hozzá a Pilisi Parkerdő Zrt. majdani Budakeszi Vadasparkjának kiépítéséhez; a beruházás 1979-re készült el.

Az intézmény elsősorban, d« nem kizárólag a fiatalokat igyekszik megszólítani - mondja lapunknak Bene Zsolt igazgatóhelyettes. A vezető ugyanakkor hozzátette: a park eléggé összetett ahhoz, hogy minden korosztály számára érdekes kikapcsolódást nyújtson, és a folyamatos fejlesztések miatt érdemes időről időre visszalátogatni. Budakeszin hagyományos háziállataink és jellegzetes vadászható vadfajaink - a gímszarvas és a dámvad, a őz, a muflon, a vaddisznó vagy éppen a réce és a fácán - mellett az elmúlt három esztendőben megjelent a ritkaságnak számító medve, farkas és hiúz az őshonos emlősök és madarak bőséges választékában. Hazánk hírneves erdészeit, vadászait, vadászíróit pedig díszes plakettek mutatják be a vendégeknek.

A Kárpát-medence élővilágának megismerését képzett vezetők segítik. - A hétköznapi bejárás mellett különleges programokat is kínálunk vendégeinknek. Nemrég létrehoztunk egy állatsimogatót, amely azóta nagyon népszerű, és a későbbiekben bővíteni szeretnénk. De még érdekesebb lehet az ide érkezőknek, hogy minden pénteken éjszakai szakvezetést szervezünk; ezek résztvevői betekinthetnek a vad sötétedés utáni életébe - magyarázta Bene Zsolt. Dacára a szorító gazdasági válságnak, az utóbbi években a tulajdonos Pilisi Parkerdő Zrt segítségével jelentős infrastruktúra-fejlesztést sikerült véghezvinni a parkban: elkészült az új beléptető rendszer és a baba-mama kuckó, megújult a vizesblokk, a büfé és a melegedő, és elindult az intézmény színes, folyamatosan frissülő weboldala is. - A további újítások azt a célt szolgálták, hogy az állatok jobb ellátásban, még több odafigyelésben részesülhessenek - jegyezte meg az igazgatóhelyettes, külön kiemelve Kisállatsuli című programjukat, amelynek segítségével a látogatók betekinthetnek a gondozók munkájába, miközben azok például a mosómedvét vagy a sakált trenírozzák.
    
- Ami a jövőt illeti, egyre több kihelyezett biológiaórának szeretnénk otthont adni, mivel úgy véljük, egy tanteremben nem lehet kellő szinten bemutatni hazánk élővilágát, s tovább fejlesztenénk a környezettudatosságra, természetszeretetre nevelő munkát - foglalta össze céljaikat Bene Zsolt.

Forrás: Magyar Nemzet