dámbikaA múlt évhez képest már a vadászatok értékesítésének fázisában látszott, hogy megélénkülőben van a dámbikák vadászata iránti kereslet úgy a hazai, mint a külföldi vadászok körében.
Aztán a vadászati idény beigazolta az optimizmusunkat - közölte lapunkkal a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. ágazatvezetője. Gálos Csaba elmondta, hogy tartós tavaszi és nyári aszály, valamint az ezt megsínylő vegetáció valamelyest hátráltatta a bikák agancsfelrakását, a gondos vadgazdálkodásnak köszönhetően viszont eredményeiket kiválónak tartja. A szakember szerint nagyon fontos, hogy a vadgazdálkodók tervszerűen működjenek: a fenntarthatóságra kell helyezni a hangsúlyt, előrelátóan kell gazdálkodni, és akkor egy ilyen kedvezőtlen időjárású évben is elégedettséggel távozhatnak a vadászvendégek.

- Gyulajon nagyon jó és érett agancsú bikák kerültek terítékre ebben az idényben; köztük három bika trófeájának tömege meghaladta a bűvös öt kilogrammos álomhatárt. De szép számmal estek négy kilót meghaladó tömegű lapátosok is - sorolta az eredményeket Gálos Csaba. Az ágazatvezető összegzése szerint a százhúsz elejtett dámbika között hetven szálalék feletti azon trófeák aránya, amelyek a trófeabírálaton valamilyen érmes minősítést értek el.
-Eza folyamatos gondozáson és takarmányozáson felül annak tudható be, hogy az áltatunk kezelt dámszarvas-állományokban ideális a bikák korosztályi megoszlása - vélekedett a szakember. A Gyulaj Zrt, ágazatvezetője hozzátette: ezen a szigorú szakmai szempontok szerint kijelölt úton kell haladniuk tovább a jövőben is, mert hosszú távon csak így lehet a kiváló genetikai képességű dámszarvas minőségét fenntartani és tovább javítani.

Az ország másik kiemelkedő dámvadas vidékén, a Nyírerdő Zrt. guthi területén is hasonlóan pozitív eredményeket hozótt az idei barcogás. A társaság arról tájékoztatott, hogy a három kilogrammos trófeasúly feletti bikák közül nyolcvanat hoztak terítékre a vendégeik. Ötvenhat arany, tizenkettő ezüst, és kilenc trófea kapott bronz minősítést - fűzték hozzá. A siker titkát korábban az erdészet igazgatója, Baricz Péter Gálos Csabához hasonlóan a felelős gazdálkodásban, a bölcs kivárásban jelölte meg. Mint elmondta: nem szerencsés idő előtt, nyolc-kilenc évesen meglövetni a bikákat. Az adott év legígéretesebb egyedeinek pedig érdemes adni még egy évet, mert a tízből bármikor akadhat három olyan trófea, amely a világranglistán is helyet találhat magának. A Nyírerdőnél egyébként már a szezon kezdete előtt bizakodóak voltak. Az optimizmust akkor azzal indokolta az erdészetvezető, hogy a szárazság beköszöntéig már a legtöbb helyen befejeződött az agancsfelrakás.
Ismert, hogy mindkét dámvadas terület számos elismerést hozott már hazánknak. A kitűnő gazdálkodás eredményeként a nemzetközi ranglista élmezőnyéből évek, sőt évtizedek alatt sem sikerült kiszorítani a kiváló magyar trófeákat. Jelenleg az első, a második, a hetedik és a kilencedik helyet foglalják el a gúthi és gyulaji dámlapátok.

Forrás: Magyar Nemzet