márton nap sefag„Szent Márton püspök az éjjel erre járt, üzenete szájról–szájra jár. Minden ember a télre készüljön, s Márton napján libát süssön.”
A NEFAG ZRT. minden évben több alkalommal is vendégül látja a térségben lakó fogyatékkal élőket térítésmentesen, akár egy napra, vagy tábori foglalkozás keretein belül.

November 7-én, szerdán Szent Márton nap alkalmából egész napos programot szervezett számukra a NEFAG ZRT. Erdei Művelődés Háza és Iskola „Szent Márton napi ludasságok – avagy liba-lakoma?” címmel.
Amíg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szolnoki és monori Gondviselés Háza Fogyatékosok Nappali Intézmény fiataljai és kísérőik közül mindenki meg nem érkezett, addig lehetőségük volt levelet elővarázsolni papír alól; termésekből, erdő kincseiből különböző állatfigurákat készíteni, emellett még a fotós műhelyben mulatságos, libás képet is készítethettek.

Igyekeztek a szervezők, hogy minél többet legyenek a fogyatékkal élők a friss levegőn, mivel sok időt töltenek a négy fal között. Miután megérkezett mindenki, a kemence mellett fogyasztották el a tízórait: libatepertőt, libazsíros kenyeret, és kemencében sült krumplit.
Ezután a Szent Márton napi népi hagyományokat elevenítették fel: volt időjóslás csontokból, meghallgathattak több rigmust ehhez a naphoz kapcsolódóan.

„Novemberben, Márton napján,
Liba gágog, ég a kályhán,
Aki libát nem eszik,
Egész évben éhezik.”

Ezután mindenki megtanulta, és eljárta együtt a „libatáncot”. Majd pedig megcsodálhatták az erdő őszi szín kavalkádját, és megnézhették, hogy az állatok a Bagolyvár Vadasparkban, hogyan készülnek a télre, és meglesték Márton, a lúd lakhelyét is. A friss levegőn töltött délelőtti séta után megéhezve már várta őket a hagyományokhoz illő sült liba és kemencében sült rétes és alma. Majd miután mindenki jól lakott, véget ért a népi, ügyességi és vicces játékokkal gazdagított nap.
A NEFAG ZRT. Erdei Művelődés Háza és Iskola munkatársai örömmel látták, hogy a népi hagyományok számukra is nagy örömet és boldogságot okozott ezen a napon, főleg, hogy mindezt a friss levegőn, természetben élhették át.
(A Szolnok TV 2012. november 7-i Aktuális műsorában összefoglaló is megtekinthető a programról 14:30-tól
További képek pedig a Bagolyvár Vadaspark Facebook oldalán látható.

Forrás: ForestPress