ellenőrzés az erdőbenA Bakonyerdő Zrt. négy erdésze és a Pápai Rendőrkapitányság nyolc munkatársa tartott közös közbiztonsági-közlekedési ellenőrzést a kapitányság illetékességi területén.
Az akció érdekessége az volt, hogy nem közútra, hanem az erdőkre fókuszáltak a résztvevők.
Az ellenőrzést mi kezdeményeztük, hiszen hatsági szempontból jelentős cselekmények kapcsolódnak a területhez. Így a tulajdon elleni jogsértések, falopások, az orvvadászat. Elkezdődött a téli fűtési szezon, ezért gondoltuk, hogy mind a legális, mind az illegális faáru-szállítást ellenőrizzük. Emellett természetesen az egyéb, rendőrhatósági szempontból releváns cselekményekre is figyelmet fordítottunk. E szempontok alapján kifejezetten az erdészeti utakon közlekedőket vontuk ellenőrzés alá. Közel ötven, legális módon fát szállító tehergépjárművet állítottunk meg, a ment- és fuvarleveleket rendben találtuk. A közlekedésbiztonsági szempontok alapján kettő fő ellen indítottunk közigazgatási eljárást, egy fővel szemben húszezer forint helyszíni bírságot szabtunk ki. Ezek oka a biztonsági öv használatának mellőzése, illetve a vezetői engedély hiányosságai voltak. Falopás jogsértéssel nem találkoztunk - fogalmazott az akcióról lapunkat szerdán tájékoztató Fülöp Tamás rendőr hadnagy.

Mint azt a körzeti megbízotti alosztály vezetője elmondta, a hasonló ellenőrzések rendszeresen folytatódnak az illetékességi területen. Feltérképezték közösen azokat a területeket is, ahonnan várhatóan a karácsonyi fenyőfát igyekeznek majd beszerezni néhányan, így ők is számíthatnak arra, hogy fenyő helyett büntetésben részesülnek.
Nem győzzük hangsúlyozni, az erdészeti területek veszélyes üzemnek minősülnek. Az ott közlekedő nagy teherautók nehezen tudnak kitérni, nem tudnak hirtelen megállni, ha az utakon illegálisan tartózkodókkal találkoznak. Az utóbbi években a kapitányság nagy erőfeszítéseket tett az illegálisan az erőben motorozók, quadozók visszaszorítására, ez sikerrel járt, jelentős javulás történt e téren - fogalmazott Fülöp Tamás.

Az orvvadászattal kapcsolatban még hozzátette, hogy a Bakonyerdő Zrt. illetékességi területén nem jellemző, bár nagy a látencia. Maguk az erdészek sem jutnak el az erdő minden zegzugos területére. Néha találnak zsigereket, állati maradványokat, amik az orvvadászok tevékenységéből maradtak vissza. A klasszikus tetten érés pedig meglehetősen ritka. - Akik ezt a tevékenységet végzik, ismerik az erdőt, óvatosak, nehéz ellenük fellépni. Pedig nemcsak a vadakra lehetnek károsak, egymásra is balesetveszélyesek - tájékoztatott az alosztályvezető.

Forrás: Napló