bácskai vadászokA decemberi havazás ideiglenesen leállította a fácán és a nyúl vadászatát Észak-Bácskában.
Legalábbis azoknál az egyesületeknél, ahol ténylegesen gazdálkodnak a vaddal, és nem csak vadásszák. Az elmúlt egy hét alatt több vagonnyi szemes és szálas takarmányt juttattak az etetőkbe a vadászok, és gyakorlatilag ezzel megmentették az állományt a kihüléstől és az éhenveszéstől.

Az etetők és a sózók környékén koncentrálódott állatokat kímélni és óvni kell. A hideg időben minden energiájukat a testhőmérsékletük fenntartására, és az életben maradásra használják fel, úgyhogy bármilyen kényszermozgás végzetes lehet számukra.

Az igazi vadászoknak azonban most mégsem kell szögre akasztaniuk a puskájukat, hiszen ilyenkor kiváló alkalom nyílik a ragadozók gyérítésére, de hódolhatnak a vízivadászat örömeinek is. A gyékénnyel meg náddal benőtt tocsogók többsége befagyott, így kiváló búvóhelyet nyújtanak a rókáknak és más szőrmés ragadozónak. Ott, ahol még van némi nyílt víz, szép számmal találni kacsát, szárcsát és más vízi szárnyast.

Ami még fontos: a szúnyogok sem zavarják a vadászt, és ha nincs túlságosan hideg, a havas séta kimondottan jót tesz. Különösen a decemberi „sebes egy helyben üléssel” járó ünnepek előtt, amikor egyébként is sok időt tőltünk a terített asztal mellett.

A sebes röptű zöldfejű tőkés gácsérok kimondottan jó sportot nyújtanak a sörétlövés kedvelőinek. Persze ilyenkor is ajánlatos kímélni a tojókat, amelyeket nem nehéz megkülömböztetni, hiszen nemcsak méretben, hanem színben is elütnek a gácsérok tarka tollazatától. Természetesen a késő délutáni és a hajnali húzáskor ez nem lehetséges, de napközben a patakok medréből, tocsogókból felröppentett kacsáknál ez nem jelenthet gondot.

Néhány hét múlva indul a rókák násza, ezért aki szeretné kivenni a vámot a vörösbundások seregéből, annak már most be kell járnia a terepet, hogy feltérképezze mind az ismert, mind az új kotorékokat. A rókák párzása többnyire a föld alatt zajlik, így jó kutyával könnyen lehet akár több rókát is ugrasztással puskavégre kapni. Erre célszerű a rollbálás szalmakazlakat felkeresni, amelyekben a rókanép előszeretettel tartja nászát.

De akár a kacsára, akár a rókára összpontosítunk, egyszerre csak egyiküket lehet vadászni. Mert ha valaki a kacsákra puskázik, az csak ritkán találkozhat rókával, és fordítva. Ha valaki a vöröskabátos ravaszdikat lesi, nem sok kacsát fog lőni.

Forrás: Magyar Szó