motoros szánnal gázoltak őzetMotoros szánnal gázoltak el egy őzet szombaton Gyergyószárhegy és Alfalu határában. A feltehetően szándékos cselekedet miatt bűnvádi eljárás indul ismeretlen tettes ellen.

Három motoros szánt vett észre szombaton sötétedés előtt a mezőben egy vadász, aki autójával Alfalu irányából Szárhegy felé tartott. Azt is látta, amint egy őzet gázolt el a szánosok egyike. Azonnal letért az útról, és a helyszínre sietett. A szánosok nem várták meg odaérkezését, kettő közülük Szárhegy felé, egy Alfalu irányába hajtott el, nem törődve a megsebesített vaddal – mondták el később portálunknak a helyszínelő rendőrök.

Arról is beszámoltak, hogy a szemtanú nem ismerte fel a szánosokat, annyit tudott elmondani róluk, hogy az Alfalu irányába tartó jármű sárga színű volt. „Figyelembe véve a hóviszonyokat, bizonyos, hogy az állatok nehézkesen mozognak, a süppedő hóban nem tudnak elszaladni, így feltételezhető, hogy a szános szándékosan ütötte el a vadat. Nehéz lesz utólag bebizonyítani, hogy az állat orvvadászat áldozata lett, hisz állíthatják azt is, hogy a vad a szán elejébe szökött. Nem lesz könnyű megtalálni a tettest sem. Alfaluban sárga színű motoros hószánból nyolc darab van. Vérnyomokat hiába keresünk, mert a vad nem vérzett nagyon, s ha a szánon maradt egy kevés nyom, azt könnyen le lehet mosni” – mondta a nyomozást vezető rendőr.

Hozzátette, a szemtanútól nem volt elvárható, hogy a hatalmas hóval borított mezőn üldözőbe vegye a tetteseket, ilyen terepen ugyanis a személyautó képtelen közlekedni, ezzel ellentétben a hószán nagy sebességgel száguld a havon. „Ezeket a járműveket nem kell bejegyeztetni, így rendszámuk sincs, ami alapján elindulhat a nyomozás. Ilyenkor hiába a fényképezőgép vagy a filmfelvevő, a védősisak miatt a szánvezető arcát nem lehet felismerni. Legfeljebb a viseletéről vagy a szánról lehet utalni a tulajdonosra” – ismertette a nyomozási nehézségeket a rendőr. Mindemellett az ismeretlen tettes ellen eljárás indul – tette hozzá. A szombati esetről azt is elmondta, a szemtanú értesítette a vadőrt, aki a helyszínre érkezve megállapította, az őzsutának a hátgerince törött el, nincs esélye a felgyógyulásra.

Nem először történt ilyen

A Baktai Vadásztársulatnak ezen a területén, ötezer hektáron mintegy kétszáz őz van számon tartva. Idén négy egyed kilövésére kapott engedélyt a társulat, de számolva a farkastámadásokkal és az autós balesetekkel, évek óta nem vadásznak őzre, a balesetben kimúló egyedeket a kilövési keretből írják le – tájékoztatott Fülöp Csaba vadőr. Hozzátette, a szombatihoz hasonló szándékos gázolás nem az első a baktai vadászterületen. „Gyakran fordul elő ilyen. Bár egyetlen eset sem bizonyított, hallottunk róla, hogy a motoros szánosok szándékosan ütnek el őzeket, aminek a húsát aztán vendéglátó egységben fogyasztják el” – mondta a vadőr. Hozzátette, nem nehéz feladat az őzek közelébe menni, a motorzúgás nem riasztja el őket. Mivel etetésükre autóval szállítják a mezőre a szénát, kukoricát, a motorhangot megszokták az állatok.

Forrás:Székelyhon.ro