erdőA vadásztörvény megszegése vadvédelmi bírság kiszabásával jár.
Miskolc - Két, terepjáróval közlekedő erdész szólt rá kutyáját az erdőben sétáltató olvasónkra Miskolcon a közelmúltban. Köszönés gyanánt arra figyelmezették, hogy ha nem köti meg kutyáját, akkor akár ki is lőhetik az ebet.
Az ügy kapcsán felvette lapunk a kapcsolatot az Északerdő Zrt.-vel. Nem lehet! - kaptuk az egyértelmű választ felvetésünkre, hogy lehet-e póráz nélkül kutyát sétáltatni az erdőben. Ugyanis az 1996. évi LV, tv. 30 § (3) bek. szerint a vadászterületen a vadállomány védelme érdekében a vadász elfoghatja, elejtheti a vadat űző kutyát, ha tulajdonosának közvetlen felderítésére nincs lehetőség. A póráz nélküli kutya az erdőben, ha szagot kap, elfut a gazdájától, a vad után ered, amely vadat veszélyezteti, károsítja.

Egy négy esztendővel ezelőtt hatályba lépett törvény szerint ugyanakkor az erdő látogatója - a kutyával túrázó, sétáló kutyatartó is látogatója az erdőnek - az erdei életközösségben kárt nem okozhat, az ott tartózkodók pihenését nem zavarhatja. A törvény úgy véli, hogy „a póráz nélküli kutya alkalmas arra, hogy e szabályt megszegje, megrémít jelenlétével, magatartásával más túrázót és a vadat, növényeket károsíthatja".

Közfeladatot látnak el
Mindezek mellett a vadásztörvény megszegése vadvédelmi bírság kiszabásával jár, amelynek mértéke legalább 10 000.-, legfeljebb 200 ezer forint. De egy tavaly életbe lépett rendelet szerint a veszélyeztetés kutyával szabálysértést követ el, aki a felügyelete alatt álló kutyát természeti, védett természeti területen vagy vadászterületen póráz nélkül elengedi, vagy kóborolni hagyja. Vele szemben szabálysértési eljárás kezdeményezhető.
Az Északerdő Zrt. a kutyával túrázók figyelmét arra is felhívja, hogy az erdőben a lakott területeken is általános kutyatartási szabályok mellett fokozottan ügyeljünk a speciális környezetből adódóan - vadászterületen lévő vadállomány; erdei életközösség védett állat és növényfaj jelenléte; az erdeiben pihenő társaink nyugalma - alkalmazandó előírásokra. A vadászterülethez tartozó erdőkben az állattartás általános szabályaitól eltérően a bírságokon túl az elkószáló kutyusunk életébe is kerülhet - a vadat űző kutya elejthető -, ha kutyatartóként nem figyelünk a szabályok betartására, gondatlanok, felelőtlenek vagyunk,
- Kevesen tudják, de tény, hogy egy 2009. évi törvény értelmében „az erdészeti szakszemélyzet tagjai (erdészek, vadászok) közfeladatot ellátó személynek minősülnek", így a szabálysértőkkel szemben intézkedést kezdeményezhetnek. E körben a tetten ért személyt igazoltathatják, cselekményük abbahagyására felszólíthatják, rendőri intézkedésig a helyszínen visszatarthatják. Sőt! Az erdő- és vadvédelmi szabályok megszegőivel szemben feljelentést tehetnek, továbbá a szükséges vadászati hatósági, erdészeti hatósági, szabálysértési hatósági eljárásokat kezdeményezhetik.

Forrás: Észak Magyarország