fácánA kotlóssal történő fácánnevelés lehetőséget ad kis mennyiségű, de minőségi állatállomány tenyésztésére.

A fácánnevelés azonban különböző problémákat is felvet, mint például a megfelelő kotlósok beszerzése, ami egyre nehezebb feladat, vagy az eljárás munkaerő vagy -hely igénye miatt. A minőségbeli különbség azért is érezhető, mert a csibékkel háromhetes korukig indítótápot etetnek. Az első három napban a kotlók is ezt kapják, míg a csibéket meg nem tanítják enni. A kotlók később nagyobb szemű roppantott kukoricát vagy áztatott búzát, kukoricát esznek. amit a csibék a mérete miatt nem tudnak felvenni. A csibék a negyedik héttől búzaocsút is kapnak, amit együtt esznek a kotlósokkal.
Az első héten négyóránként etetik alacsony szélű műanyag tálkákról. Három napig a kotló is eléri a tálcát a rácson keresztül, ezután messzebb teszik a kifutóban, hogy csak a csibék férjenek hozzá.

A harmadik héttől áttérnek a fácánnevelő tápra, naponta háromszori  etetéssel.  A negyedik héttől naponta kétszer etetnek, egyre több gazdasági takarmányt is kevernek a táphoz.

 A csibéknek az első naptól kezdve adnak emésztéshez nélkülözhetetlen apró kavicsot, először 1-2 milliméter, majd 3-5 milliméter szemcsenagyságban. Az itatás kúpos önitatóból történik, szőlőcukor, antibiotikum és kamillatea hozzáadásával.

Forrás: Heves Megyei Hírlap