lelőtte a vadásztársásátHelybenhagyta a Pécsi Törvényszék a Szigetvári Városi Bíróság ítéletét.
Nagy Árpádnak egy év négy hónapra kell fogházba vonulnia. A férfi még 2011 májusában agyonlőtte vadásztársát és annak kutyáját a baranyai Teklafalu határában.

Nagy Árpád a végzetes lövés előtt a vadász vizsláját lőtte agyon, majd miután bocsánatot kért F. Lászlótól (40), vele is végzett. Azt állítja, mindkettőt vaddisznónak nézte. A vadász beismerte a bűnösségét. A bíróság szerint Nagy Árpád többszörösen megszegte a vadászatra vonatkozó szabályokat. Nem volt képesítése társas vadászatok szervezésére, annak időpontját előre nem jelentette be. A résztvevők nem viseltek láthatósági mellényt, nem részesültek balesetvédelmi oktatásban a vadászat előtt.

Nagy Árpád azt vallotta: a végzetes lövés leadásakor egy vaddisznó hátát látta a 2011. május 8-án, általa vezetett vadhajtáson, de a lövedékét valami eltéríthette, így következhetett be a baleset. Szólt arról is, hogy bár több mint két évtizede van vadászvizsgája, kezdő vadásznak számít. - Az az igazság, hogy nem voltam egy tapasztalt vadász, én ilyen hajtáson még részt nem vettem – mondta a bíróság előtt a férfi, aki először F. László vizsláját lőtte le, mert azt is vaddisznónak nézte.

- Fogtam a kutyát és megfordítottam, fölhúztam a lábát és akkor láttam, hogy nyakon volt lőve – emlékezett vissza a vadász. – Bocsánatot kértem Lacától, gondoltam, majd a vadászat végén kifizetem neki, vagy adok neki egyet az én vizsláim közül, mert épp akkor születtek – tette hozzá.

Alig telt el tíz perc, a férfi a kutya gazdáját is lelőtte.

- Fogtam a puskát és lőttem, vártam a reakciót, hogy fölsír a disznó vagy valami.

- Milyen hangot hallott? – kérdezte a bíró.

- Egy jajgatást, sajnos – mondta elcsukló hangon a férfi, aki először azt hitte, hogy barátai viccelődnek vele.

- Nem tudtam mire vélni a dolgot, az a gondolatom volt, lehet, morbidul hangzik, hogy valaki a hajtásban szórakozik.

Az ügyészség a nyugdíjas férfit halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel és magánokirat-hamisítással vádolja. Utóbbival azért, mert a társas vadászatot egyéni vadászatként tüntette fel a vadásznaplóban.

Forrás: Pécsi Napilap