terítékTöbb helyen azonban gondot okoz, hogy az időjárás miatt a vadak elvonultak a korábbi vadászaterületekről.
Hamarosan véget ér a vadászati szezon. A statisztikák szerint az eddiginél több magyar, illetve szlovák vadász érkezett a megyébe.

Még 2 hét van hátra a vadászati idényből. Trófeás vadakra azonban már nem lőnek. A szezon legértékesebb darabja egy 12.5 kg súlyú gimszarvasbika és két, 500 g súlyú őzbak trófea. Volt olyan vadászatra jogosult a megyében, akinek gondot jelent a tarvad, pl. őzsuta, őzgida kilővési tervének teljesítése.

Gagyi István, elnök - Országos Magyar Vadászkamara Vas Megyei Terültei Szervezete
"Visszahúzódik, területet vált. Sok vadászatra jogosulttal, vagy vezetővel találkozunk, akik mondják, hogy nagyon nehezen találkoznak lőhető olyan vadfajjal, ami a tarvadak közé tartozik. és még kellene a tervhez. Az őzeknél is ez így van. A nehéz télies idő miatt nagyon elvonult az őz, bevonult az erdőbe, a mezőgazdasági területek közepére, nehez volt elérhető."

A tapasztalatok szerint Vas megyébe szívesen jönnek az ország távolabbi részeiről, sőt külföldről is vendégvadászok. A németek és osztrákok mellett egyre több a szlovák vadász.

Kenesei István, titkár, Országos Magyar Vadászkamara Vas Megyei Területi Szervezet
"Vendégből nem volt hiány. Többségük visszajár, de néhány új vendéget is megpróbáltunk beépíteni. Majd a következő szezonban látjuk meg."

A vadászoknak néhány változással számolniuk kell. Például újra vadászható lett a nyári lúd , míg a gímszarvas tehént és borjút február vége helyett január végéig lehet kilőni. A kamara felhívja a vadászok figyelmét arra, hogy a hónap végéig ki kell váltaniuk az erre az évre érvényes vadászjegyet. Az eddigi adatok szerint a vadászok fele nem tett még eleget ennek a kötelezettségének. Pedig vadászni csak érvényes vadászjeggyel lehet.

Az adás megnézhető itt!

Forrás: TV Szombathely