vadászbálAz első ránézésre szinte semmiben sem különbözik a vadászbál egy hasonló jellegű, hagyományos zenés-táncos mulatságtól.
Egymás után érkeznek a szépen felöltözött párok az ünnepség színhelyére, helyet foglalnak az ízlésesen megterített asztalok mellett, közben a zenekari pódium felől diszkrét, halk zene szól. Bózsárék hangolnak. Minden jel arra utal, hogy a jánosi Találka étteremben hamarosan megkezdődik a gáti vadásztársaság hetedik bálja…

Az imént a vadászbálra utaló jeleket fürkésztük, hát most egyet megtaláltunk. A ceremóniamester – az egyébként vőfélyként tevékenykedő Botos István – zöld vadászkalapját megemelve köszönti az egybegyűlteket, rímbe szedett strófái a vadászélet szépségeiről és megpróbáltatásairól, no meg a vadételek különlegességeiről szólnak.

A vendégsereg hamarosan meggyőződhet róla, hogy a vadhússal ízesített fasírozottnak vagy kocsonyának eltér az íze a hagyományostól. S a fácánból készült húslevesnek sincs párja!

A vadásztársaság vezetője, Kret Viktor köszönetet mond a vadászfeleségeknek azért a türelemért és megértésért, amellyel férjüknek egy életre szóló szenvedélyéhez viszonyulnak. Minden hölgy egy szál virágot kap.

Táncparkettre hív a zene, s Nimród utódai bebizonyítják, hogy nemcsak a vad becserkészéséhez értenek, de tudnak felhőtlenül mulatni, tartalmasan szórakozni is. A szünetben természetesen a mögöttünk hagyott hónapok vadászkalandjait, érdekesebb eseményeit elevenítik fel.

A konyha felé indulok, hogy kikérdezzem a szakácsot, mennyire jelentett számára nehéz feladatot a vadászételek elkészítése. Papfalusi Éva főszakáccsal bokros teendői miatt csak néhány szót tudok váltani, ám a többiek szívesen és hosszan ecsetelik, mennyire fontos a húsok pácolása, a megfelelő ízesítés. Babérlevél, bazsalikom, oregánó – az általuk emlegetett tíz-tizenkét fűszer közül nagy hirtelen e három legfontosabbat sikerült megjegyeznem. De a gasztronómiában semmit sem ér az elmélet, ha azt a gyakorlatban nem próbáljuk ki. Ezúttal csak annyit mondanék, hogy mind a knédlivel tálalt nyúlpaprikás, mind a petrezselymes burgonyával készül őzpörkölt pompásan sikerült. Akárcsak a vadhússal megbolondított töltött káposzta.

Az est folyamán a főszervező, Bíró Lajos jóvoltából igen sokat megtudok a gáti vadászkollektíváról. A jórészt fiatalokból álló csapat immár harmadik alkalommal nyerte el Beregvidék legsikeresebb vadászkollektívája kitüntető címet. A vadállomány megőrzésére, pótlására – ez utóbbi főként a fácánállomány esetében indokolt – a vérfrissítésre (nyulak esetében rendkívül fontos), a vadak téli etetésére (az őzeknél elengedhetetlen) mindig igen nagy gondot fordítanak.

Augusztusig ugyan pihennek a fegyverek, ám a vadállomány figyelése addig is folyamatos. Hisz jól tudják a társaság tagjai, hogy sikeres vadászatra csak a hónapokon át tartó értékőrző munka után lehet számítani.

Forrás: Kárpátinfo