vaddisznóÓriási volt a tanácstalanság az internetező XII. kerületiek körében, például itt, hogy mit is jelent igazából ma reggel kezdődött vaddisznóhajtás.
Az emberek egyik fele a disznókat sajnálta, a másik amellett érvelt, hogy nem fog vér folyni, az állatokat csak elkergetik. A naiv városiak a következő mondatot értelmezték így: "Az erdőkben terelnek, a lakott területeken az önkormányzat befogókkal igyekszik befogatni a vaddisznókat." A helyzet az, hogy a terelnek, míg oda nem terelik a vaddisznókat a puskás vadász elé, aki lelövi őket. A húst el fogják adni.

Normális hajtóvadászatot tartanak ma a XII. kerületben, Csillebércen, a Széchenyi-hegyen és az Irhás-árok környékén, szó sincs arról, hogy csak elzavarnák az állatokat - tudtuk meg egy szakembertől. Az erdészet szerint a vaddisznók túlszaporodtak a budai hegyekben, sűrűn bejárnak a városba, ezért ki kell szorítani őket a környékről. A vaddisznó különösebben nem fél az embertől, de ha nem szorítják sarokba, vagy nem érzi veszélyben a malacait, elkotródik. A város széléig bekolbászoló vaddisznókat a póráz nélkül sétáltató kutyagazdák és a széttúrt kertek tulajdonosai szokták utálni, az emeletes házban lakók meg szeretni.

Az erdőgazdaság, főleg a lakott területeken, befogással, majd az állatoik elszállításával is próbálkozott. Tudomásunk szerint idén kábé száz vaddisznót fogtak be így, de ez baromi drága módszer. Most viszont már nem kukoricáznak, hanem vadásznak. A zsákmányt a szokásos módon kezelik, vagyis az a vdásztársaságé lesz, ami a megefelő korú és húsú disznókat feldolgozza és eladja. A vaddisznó Magyarországon egész évben korlátozás nélkül vadászható.

Forrás: Cink