agancsgyűjtésAz engedély nélküli agancsgyűjtés lopás! A gím- és a dámszarvas elhullatott agancsának gyűjtésekor azonban ennél is nagyobb probléma a tél végére legyengül állatok zavarása, és az illegális agancsozók által használt drasztikus, sokszor már állatkínzással felérő eszközök alkalmazása.

A Pilisi Parkerdő Zrt. kéri az erdőbe látogatókat, hogy a kora tavaszi időszakban csak a kijelölt turistaútvonalakat használják, és ha szarvas agancsot vivő emberrel találkoznak a területen, azt jelezzék kollégáinknak, illetve a rendőrségnek.

A szarvasoknál minden év február-március-áprilisa az agancshullás időszaka, ezt követően az erdőben megjelenik az illegális agancsgyűjtők hada is. Ők egyrészt azzal okoznak kárt, hogy törvénybe ütköző módon, engedély nélkül gyűjtik a vadászatra jogosult tulajdonába tartozó hullott agancsot, másrészt a tél végére legyengült vadállományt, főleg a vadaskertekben, kerítéstől kerítésig szinte 24 órában hajtva, egyes egyedeket a végkimerülésig kergetve, azok pusztulását okozzák.
 
A kora tavaszi agancshullatás – a gerincesek között egyedülálló – szervregenerálódási folyamat része. A szarvasfélék sajátossága, hogy évente új agancsot növesztenek, majd letisztított díszüket és fegyverüket kb. fél év múlva elhullatják. Néhány nap múlva aztán az ún. rózsatőn újraindul a növekedés, ami mintegy 120 napig tart. A fejlődő agancsot vérerekben gazdag bőr (háncs) borítja, amely igen érzékeny, ezért ezen időszak alatt a szarvasbikák védik minden sérüléstől. Az agancs naponta 2-2,5 centimétert nő, és 4-5 hónap múlva eléri (azévi) végleges méretét. Gazdája az időközben elhalt háncsot néhány hét alatt letisztítja, és büszkén viseli az agancsát, amely a szarvasbika dísze, és egyben fegyvere a riválisok ellen, a szarvastehenek birtoklásáért folytatott harcban.
 
A Pilisi Parkerdő Zrt. Bajnai Erdészetének szakszemélyzete az idei agancshullatási szezonban igen sok olyan vadat talált, amely kergetés miatt vagy haláltusáját folytatta vagy már elpusztultan hevert az erdő talaján. Emlékezetes, hogy két évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban az illegális agancsozók elől menekülve tíz vaddisznó és egy gímszarvas futott a Gyarmatpuszta melletti Jancsári-tó vékony jegére, ahol beszakadtak és elpusztultak.
Az erdészet a törvény adta lehetőségek felhasználásával továbbra is fellép az agancsozók ellen, akik már eddig is mérhetetlen károkat okoztak. A vadon élő állatok védelme érdekében azonban a szakemberek munkája mellett az erdőjárók, turisták segítségére is szükség van.
 
A Pilisi Parkerdő Zrt. kéri a jóérzésű erdőjárókat, hogy a tavaszi időszakban csak a kijelölt turistaútvonalakat használják! Ha illegális tevékenységet tapasztalnak a területen, a sűrűket hajtó vagy agancsot vivő emberekkel találkoznak, azt jelezzék a Pilisi Parkerdő erdészeteinek, illetve a rendőrség körzeti megbízottainak.