apróvad terítékMivel megyénkben a kritikus szint alá csökkent az apróvad állománya, a Veszprém megyei Vadászkamara minden lehetséges eszközzel segíti az apróvad állományának fennmaradását, felfuttatását.

Érdekes és izgalmas előadás hangzott el tavaly novemberben Döbröntén, a Vadászkamarai Esték rendezvénysorozat keretében. Akkor a szanyi Dózsa Vadásztársaság vezetői az apróvadállomány helyzetéről adtak átfogó tájékoztatást. Elemzésük olyannyira felcsigázta az érdeklődést, hogy egy kamarai küldöttség a napokban személyesen is tiszteletét tette a szomszédban.

Baracskay Lajos kamarai titkár elmondta, mivel megyénkben a kritikus szint alá csökkent az apróvad állománya, és kétséges a fennmaradása, a téma sokakat érint, érdekel. A kamara felhívására 14 vadásztársaság 43 tagja képviseltette magát a szanyi szakmai összejövetelen.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője, Pintér Csaba a megye vadgazdálkodási helyzetét értékelte. Érdekes volt látniuk, hogy az elcsatolt Veszprém megyei területek (Fenyőfő, Bakonyszentlászló) következtében mennyiben változott meg a vadállomány összetétele. A házigazda vadásztársaság tevékenységét Németh Gergely mutatta be. Giczi András vadgazdálkodási szakmérnök élvezetes előadásban adott tájékoztatást az apróvadas élőhely fejlesztés lehetőségeiről. Elhangzott, azonnali eredményt senki ne várjon. Csak szisztematikus munkával, évek alatt lehet látható eredményt felmutatni. E munkának köszönhetően Szanyban öt év alatt ötszörösére nőttek az apróvad terítékadatok!

Jó hangulatú, sok hasznos tapasztalatot hozó eszmecsere volt Szanyban. Különösen a Pápa környéki vadásztársaságokat voltak érzékenyek a témára, hiszen a térségben minden adott ahhoz, hogy ismét jelentős apróvadállomány legyen.

A vadászok abban maradtak, hogy április második felében helyszíni (Szany, Csorna) gyakorlati bemutatókkal tovább gyarapítják tapasztalataikat.

Tremmer Tamás

Forrás: Veol