vaddisznók a városbanAz ember is tehet arról hogy a vad a városokban kószál.
Az utóbbi időben több híradás is érkezett a budai kerületekben kószáló vaddisznókról, a nemzetközi tapasztalatok szerint azonban a jelenség cseppet sem egyedülálló. A vad alkalmazkodik, a külső kerületek gyümölcsösei és tömött kukái pedig könnyen megszerezhető finomságokkal hívogatják az élelem után kutató kondákat A Pilisi Parkerdő Zrt. szerint félelemre nincs ok.

Több, esetenként riasztó híradás is megjelent az utóbbi időben a budai kerületekben feltünedező vaddisznókról A közösségi oldalakon ugyancsak gyakorivá váltak a hegyvidéken elolt beszámolói a kertjükön át poroszkáló kondákról. Lomniczi Gergely, a környező erdők kezelőjének szóvivője szerint a jelenség nem új keletű, s még csak nem is magyar sajátosság. - Szerte Európában azt tapasztalják a szakemberek, hogy a vaddisznó fokozatosan hozzászokik az emberi jelenléthez, és lassan visszatér azokra a területekre, amelyekről egykor az urbanizáció elűzte - fejtette ki a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársa.

- Számukra a kerti hulladék és a háztartási szemét éppolyan ínyencfalat lehet, mint a veteményeskertek növényei vagy a vastag humuszos kerti talajban megbúvó giliszták – magyarázta Lomniczi. A szóvivő arra is figyelmeztetett: a vaddisznó néha ijedtében veszi a város felé az irányt. Ez általában akkor fordul elő, amikor a sétáltatás közben elengedett, s a sűrűben megbúvó kondát zargató kutyák, esetleg a feketéző agancs-, gomba- vagy virággyűjtők miatt a vad menekülni próbál. Olyan esetek is vannak, amikor a malacos kocát a helybéliek szoktatják be a külvárosba azzal, hogy eleséget tesznek ki neki. Bármi legyen is az ok, amiért a vaddisznó lakott területre téved, legtöbbször éppolyan észrevétlenül távozik, ahogy megérkezett.

Vadászati módszerekkel azonban a vad létszámát nem lehet a városban csökkenteni. Az urbanizálódott disznókat élve befogva lehet eltávolítani a házak közül, ami nem egyszerű feladat. A budai erdőkben eközben folyamatos etetéssel igyekeznek a Pilisi Parkerdő munkatársai minél több vadat elvonni a lakott területekről. A városon kívül a túlszaporodás megakadályozásáról a rendszeres vadásztatással gondoskodnak - sorolta Lomniczi Gergely. A szóvivő szerint azonban a térség önkormányzatainak és lakóinak is akad tennivalójuk. Az előbbieknek például gondoskodniuk kellene a romos, gazos ingatlanok rendbetételéről, a vadetetés megtiltásáról, míg utóbbiak a többi közt kerítéseik megerősítésével, a hulladék szakszerű tárolásával járulhatnak hozzá a kellemetlen találkozások elkerüléséhez.

Szemtől szemben
A vaddisznó alapvetően fél az embertől, épp ezért kerüli, de ugyanez okból válhat veszélyessé is. Ha meglátjuk, csapjunk zajt, s eközben adjuk meg a vaddisznónak a menekülés lehetőségét: ne álljunk az útjába. Próbáljunk meg eltávolodni tőle. Soha ne szorítsuk sarokba! A kanok párzási időszakban lehetnek veszélyesek, a kocák pedig akkor, amikor a csíkos hátú malacokat védelmezik. A sebesült vaddisznó szintén agresszívvé válhat. A kutyákat az erdőben is pórázzal sétáltassuk.

Forrás: Magyar Nemzet