vadászkamarai estékA szanyi Dózsa Vadásztársaság meghívásának eleget téve vadászkamarai küldöttség járt a szomszédban, ahol az apróvadállomány helyzetéről, felhozásának módjáról és lehetőségeiről adtak tájékoztatást a házigazdák.

A Veszprém megyei Vadászkamara és a szanyi Dózsa Vadásztársaság közös gondolkodása a Vadászkamarai Esték döbröntei állomásán indult tavaly év végén. A fórum résztvevői ekkor kaptak először tájékoztatást a Szany környéki apróvad helyzetről. Mivel megyénkben a kritikus szint alá csökkent az apróvad állománya, és kétséges a fennmaradása, a téma sokakat érintett, érdekelt.

A kamara felhívására 14 vadásztársaság jelentkezett, őket összesen 43 ember képviselte a március végi szanyi összejövetelen. A küldöttséget Németh Gergely vadászmester fogadta. A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője, Pintér Csaba a megye vadgazdálkodási helyzetét statisztikai adatokkal egyetemben értékelte. Érdekes volt látni, hogy az elcsatolt Veszprém megyei területek következtében mennyiben változott meg a vadállomány összetétele, miként lett a tipikus apróvadas megyéből a Bakonynak (Fenyőfő, Bakonyszentlászló) köszönhetően nagyvadas megye is.

A házigazda vadásztársaság vadgazdálkodási tevékenységét Németh Gergely mutatta be. Giczi András vadgazdálkodási szakmérnök élvezetes előadásban adott tájékoztatást az apróvadas élőhely fejlesztés lehetőségeiről. Szóba került a csapdázás (borz) és a barsencsapdázás (szárnyasok) is, ezeknek a felhasználási lehetőségeik, működésük.

Jó hangulatú, sok hasznos tapasztalatot hozó eszmecsere volt Szanyban. Különösen a Pápa környéki vadásztársaságokat voltak érzékenyek a témára, egyrészt a közelség okán, másrészt pedig a térségben minden adott ahhoz, hogy ismét jelentős apróvadállomány legyen. Az azonban elhangzott, azonnali eredményt senki ne várjon. Csak szisztematikus munkával, évek alatt lehet látható eredményt felmutatni. A vaddisznóállományt le kell apasztani, amivel csökkenthető a vadkár mértéke, és megteremthető az apróvad élettere. E munkának köszönhetően Szanyban öt év alatt ötszörösére nőttek az apróvad terítékadatok!

A Veszprém megyei kamarai küldöttséget a Dózsa Vadásztársaság egy ebéddel is vendégül látta. Giczi András meghívta a társaságot egy április második felében tartandó gyakorlati bemutatóra, ahol a területkezelés, a csapdázás kerül terítékre, bemutatják, miként lehet dúvadmentessé tenni egy terültet. A Barbacsi Diana Vt. (Csorna) pedig a náluk zajló munkát mutatja majd meg.

A Veszprém megyei Vadászkamara felvállalta, hogy a csapdázás elindítása érdekében közös beszerzéssel megpróbálják az eszközöket olcsóbbá tenni.

Forrás: VMVK