szakmai nap hivatásos vadászoknak2013. április 4-én a Jász – Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága, az Országos Magyar Vadászkamara Jász – Nagykun-Szolnok Megyei Területi Szervezete és a Jász – Nagykun-Szolnok Megyei Vadász Szövetség közös szervezésében rendezték meg a vadászmesteri- hivatásos vadász szakmai napot, amelyre évről- évre minden tavasszal sor kerül.

A rendezvényen, mintegy 130 fő jelent meg, akiket az Országos Magyar Vadászkamara Területi Szervezetének titkára köszöntött. A köszöntőt követően Kiss Róbert a Jász – Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának igazgatója nyitotta meg a rendezvényt, aki felhívta a figyelmet a vad, illetve vadállomány, mint megőrzendő nemzeti kincs fontosságára, valamint szavaival méltatta, és megköszönte a megyében dolgozó hivatásos vadászok munkáját is. Beszédében kiemelte a Földművelésügyi Igazgatóságon működő Vadászati- Halászati Osztály ügyfélközpontúságát, hiszen az osztály munkatársai vadászati hatósági ügyekben és a hamarosan kezdődő trófeabírálati időszakban továbbra is készséggel állnak a vadászatra jogosultak segítségére, továbbá felhívta a figyelmet a Vadászati- Halászati Osztály és a vadászatra jogosultak közötti folyamatos párbeszéd és együttműködés fontosságára is.

Az ezt követő beszámolóban az érdeklődők megtudhatták, hogy a számok tekintetében hogyan alakult a 2012- es vadgazdálkodási év, amelyből kiderült, hogy Jász – Nagykun-Szolnok megyében az apróvad állománya a szélsőséges időjárási viszonyoknak köszönhetően tovább csökkent, ellenben a vaddisznó tekintetében minden idők legmagasabb hasznosítása történt meg, amely meghaladta, az 1000 darabot is.

A rendezvény második felében a Jász – Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányságtól kaptak tájékoztatást a megjelentek a 2012. évi CXX. törvény előírásaiból adódó okmánycserék jelenlegi helyzetéről, majd Kasuba András megyei fővadász tartotta meg az őzbak vadászati idényt megelőző szokásos tájékoztatóját. A rendezvény végén egy, a ragadozógazdálkodás népszerűsítése kapcsán egy csapdázási bemutatóra került sor, amelyet a hivatásos vadászok nagy érdeklődéssel tekintettek meg.

(Földművelésügyi Igazgatóság, Kiss Róbert igazgató)