szarvasFelére esett a szarvashús ára a piacokon. Aminek a fogyasztók örülnek, azért a vadgazdálkodók bosszankodnak.
Az utóbbi évben a hazai erdők szarvasállománya túlszaporodott. A többletet a terveknek megfelelő ütemben kilőtték, ám a hűtőházakban felhalmozódott a  vadhús. Jelenleg a szarvascomb ugyanannyiért kapható, mint a marha.
 
Ritkaságszámba ment néhány évvel ezelőtt a vadhús a hazai hentesek standjain. A helyzet idén látványosan megváltozott. A Lehel téri piacon három üzletet is találtunk, amely friss áruként értékesítette a szarvast, a marhahússal közel megegyező áron. Ottjártunkkor a szarvascombért 2998 forintot kértek, alig 300 forinttal többet, mint a marháért. Előtte egy héttel mindkettő pontosan 2200 forintba került. Ez a máskor megszokott szarvashúsárnak alig a fele.
 
Rácz Norbert az egyik piaci hentesüzlet dolgozója lapunknak elmondta: amennyiben megnövekszik egy áruféleség iránti kereslet, logikusan emelkedik az ára, de ennek a fordítottja is igaz.
- Ha Budapest mellett találnának egy hatalmas olajmezőt, hirtelen olcsó lenne a benzin Magyarországon. Most egy ideig a szarvas lesz olcsó, de valószínűleg drágábban adják majd, ha elkezdődök a turistaszezon, mert akkor az éttermek fel fogják vásárolni. A mi vevőink még inkább meglepődnek az olcsó szarvashús láttán, és sokan a marha helyett vásárolják. A két hús ugyanazon ételekre való, a készítési idejük hasonló, bár eltérően javasolt azokat fűszerezni – mondta a hentes, aki szerint nem tart sokáig a vevők számára a kánaán.
 
Miközben erről beszélgettünk, egy nyugdíjas pedagógus nézegette a pultot. A combból 40 dekát kért, családját szerette volna meglepni a különlegességgel.
 
Balsay Miklós a Magyar Vadgazdálkodók Egyesülete elnöke rávilágított: a probléma nem magyar sajátosság.
- Egész Európában ez a helyzet. A fogyasztók nyilván nem érzik bajnak az alacsony árakat, mi annál inkább. A túlszaporodott vadállomány akkora kárt okoz a mezőgazdaságban, hogy az a csökkentett áron eladott vadhúsból nem térül meg. A szarvas felvásárlási ára idén kilónként 600-700 forint volt, igaz, ez az egész állatra, szőrrel és bőrrel együtt vonatkozik. A szarvas hasznos húsa a tömegének mintegy 50-55 százaléka. Ebből kiszámítható, hogy 1 kg hús értéke 1200 forint, erre jön rá a kereskedők haszna, illetve a tárolási és szállítási költség.
A szarvasvadászat szezonja február 28-án véget ért. Aki áprilisban is friss szarvast talál a boltokban, alighanem tenyésztett állat húsával találkozik. Rossz esetben orvvadászok által elejtett vadéval, bár ennek kicsi a valószínűsége.

Forrás: Helyi Téma