szarvasA fenntarthatóság a legfontosabb elv, amely mentén a modern vadászatnak működnie kell - hangzott el tegnap a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (NVVT) hatvanadik közgyűlése után tartott sajtótájékoztatón.
Dieter Schramm tiszteletbeli elnök elmondta: az NVVT 1928-as megalapításakor felismerték a vadászok, hogy a földművesekhez, halászokhoz és erdészekhez hasonlóan a természet használói rá vannak utalva arra, hogy a természet ép és egészséges maradjon. Rolf Baldus, az NVVT elnöki tanácsadója rámutatott: a vadászok a természet egységéből emelik ki a vadat, így biztosítaniuk kell, hogy tevékenységükkel nem károsítják a természet egységét. A tanács célja, hogy a vadászat ne csak Közép-Európában legyen természetes része a kultúrának, hanem az olyan területeken is, ahol nincs hagyománya. Rámutatott, hogy számos országban - elsősorban Afrikában - az egyes fajok egyedeinek száma rohamosan csökkent, főleg a túlvadászás miatt. A fajfennmaradás érdekében ezért sok helyen bevezették a fenntartható vadászati rendszert. „Az intézkedésnek köszönhetően egyes államokban megállt az egyedszám csökkenése, néhol pedig már visszájára fordult. Arról nem is beszélve, hogy a külföldi vadászok jelentősen hozzájárulnak az adott ország gazdasági fejlődéséhez is” - tette hozzá. A vadászturizmus hazánkban is komoly bevételi forrást jelent: évente huszonötezer külföldi vadász látogat el hozzánk, és 4,5 milliárd forintot költ el. Az NVVT hazai vezetőitől megtudtuk: Magyarországon 56 ezer bejegyzett vadász van, a hivatásosak száma eléri a háromezer ötszázat. Az ágazat hat-nyolcezer embernek ad megélhetést, főként a hátrányosabb helyzetű régiókban.

A tegnapi tanácskozáson döntöttek egy budapesti könyvtár létrehozásáról is, ahol a világ bármely részéről érkezők és a kutatók minden vadászattál kapcsolatos irodalmat megtalálhatnak.

Forrás: Magyar Hírlap