medveEgész Európában elszaporodtak a medvék és a farkasok – erről is tárgyaltak a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) budapesti közgyűlésén.
Úgy fogalmaztak: a vadászat a fenntartható természetvédelem legfontosabb eszköze.

Még februárban bukkantak medve lábnyomaira a hóban Balassagyarmat környéken. Az állat valószínűleg Szlovákiából csatangolt át az országba. Akkor szerencsére senkit sem sebesített meg.



Alig egy hete a romániai Székpatakon már nem voltak ilyen szerencsések azok a pásztorok, akiket megtámadott a nagyragadozó. Az állat egyiküket megölte, a másikat pedig súlyosan megsebesítette. A túlélő csak a szerencsének köszönhette az életét.

Volt egy botom, de azzal nem értem semmit, letepert. Elkezdte karmolni a hasamat és a bordáimat, aztán bedugtam a karom a szájába, eltörte. Aztán elengedte a karomat, és visszament a bokorba – nyilatkozta a Híradónak Babrig Valer pásztor.

Egész Európában elszaporodtak a medvék és a farkasok, ezért több fórum is foglalkozik a kérdéssel. A Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács 60. közgyűlésén is a nagyragadozókról tárgyaltak a résztvevők.

Az európai bizottság egy ilyen munkacsoportot már létrehozott, amiben a CIC is nagy szerepet tölt be. Jönnek vissza a nagyragadozók délről és keletről, mi pedig elfelejtettünk együtt élni velük – fogalmazott Marghescu Tamás, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács vezérigazgatója.

Dieter Schramm, a szervezet tiszteletbeli elnöke hangsúlyozta, hogy a vadászat a fenntartható természetvédelem legfontosabb eszköze.

Forrás: Hiradó