vadgazdálkodási tanácsAz átalakításra a hatékonyabb munka érdekében volt szükség monda Tamás Mihályné dr a Baranya Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője, aki első ülésén üdvözölte a baranyai vadászok szakmai képviseletét.

Az igazgató asszony megnyitó beszédében kitért arra, hogy minden tanácstagtól aktív részvételt vár és nem csak az éves vadgazdálkodási tervtárgyalásoknál. Várja a tanács tagjainak hatékonyabb, ha lehet szakmaibb észrevételeit, javaslatait, a vadkár ügyekben, a vadkármegelőző kerítésépítések, a városok és a falvak környékére betelepedett vaddisznókondák ügyében, de vár javaslatokat az apróvad állomány folyamatos csökkenésének megállítására is.A jövőben minimum három alkalommal ül össze a megyei grémium, így várhatóan sokkal hatékonyabb lesz a munka, nagyobb rálátással, gyorsabban lehet reagálnia a felmerülő problémákra.

Az első tanácsülésre a Baranya Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságán került sor április 9.-én. Ezen az összejövetelen, elsősorban az éves terveket tárgyalta a tanács. Kisebb kiigazításokkal fogadták el az éves terveket, kitérve arra az állandóan visszatérő problémára, hogy a becslések mennyire pontosak és azok milyen szinten elfogadhatók. Ebből kiindulva az idei évben Baranyában, a vadászatra jogosultaknak, már a benyújtott éves vadgazdálkodási terv F. pontjában részletesen le kellett írni a tervezést megalapozó becslés módszerét. Ezek után talán a Vadgazdálkodási Tanács tagjai is reálisabb képet kaphatnak a megye vadállományának nagyságáról.

(Földművelésügyi Igazgatóság)