puskaAz utóbbi napok számomra legmegdöbbentőbb híre, hogy Kentucky államban egy ötéves kisfiú véletlenül agyonlőtte kétéves húgát azzal a puskával, amit születésnapjára kapott.
Az USA-ban jártamban-keltemben többször vitáztam a helyiekkel az ottani fegyvertartás lazaságán. Egyik vendéglátóm, bizonyos Dan, győzködés helyett kivitt a lőtérre, ahol a felesége, Becky pisztolyával lövöldözhettem kólásüvegekre. Közben figyelte az arcomat. Ugye, milyen remek érzés, ha eltalálod? – kérdezte vigyorogva. Becky egyébként azért vett fegyvert, hogy meg tudja védeni magát, ha a férje nincs otthon. Szerencsére még nem kellett erre használnia, de dél-dakotai háziasszonyként egy erdő széli házban nagyobb biztonságban érzi magát, ha van fegyvere és tudja is használni. Ezt, ugye, megértem, szegezte nekem a kérdést Dan, és persze értettem. Azt viszont elfelejtettem megkérdezni, hány éves korban kezdik arrafelé a gyerekeket lőni tanítani. Most már tudom, hogy az óvodások is használhatnak sportpuskát, sőt ezt a típust „Az első puskám” – szlogennel reklámozza a gyártó.
 
Népszerű is a „játékszer”, veszik, mint a cukrot. A YouTube-on egy csomó videót találtam, ahol apró gyerekek lövöldöznek, szüleik meg dicsérik őket, milyen ügyesek. A helyi rendőrség szerint sem ritka arrafelé, hogy kisgyerekek lőfegyverrel rendelkeznek. Van ugyan rajta gyerekzár, de – amint azt a fenti eset mutatja – nem sokat ér, ha nem használják.
 
Szóval egy töltött, könnyen kibiztosítható puska hányódott abban a gyerekszobában. Szinte látom magam előtt, ahogy a kisfiú a játék hevében felkapja a fegyvert és rákiált a kislányra: állj, vagy lövök! Add meg magad! A kislány persze tovább rohangál, ugrándozik, fityiszt mutat a bátyjának. Na, várj csak, te kis beképzelt majom! – és a fegyver eldördül. Egyetlen lövés. Pont a kis mellkas közepébe. A gyerekek anyja öt méterre, a konyhában. Túl messze.
 
Az Egyesült Államokban csak az utóbbi két hónapban három olyan baleset történt, amikor kisgyerek ölt. Április elején Tennessee államban lőtt agyon egy négyéves fiú egy 48 éves nőt, néhány nappal később New Jersey-ben egy hatéves kisfiú sebezte halálra négyéves játszótársát. Az Obama-kormány a decemberi newarki vérfürdő után – egy fegyveres 20 gyereket és 6 felnőttet lőtt agyon egy iskolában – kísérletet tett a fegyvertartási szabályok szigorítására, ám a próbálkozás a kongresszusban elbukott. Az amerikaiak ugyanis ragaszkodnak a fegyvereikhez. Ezt a jogot az alkotmányukba is belefoglalták.
 
Gyakorlatilag bárki tarthat lőfegyvert, aki nem, az a feketepiacon vesz magának. Az Egyesült Államokban 18 percenként lepuffantanak vagy megsebesítenek valakit. Betörőt, háztulajdonost, rivális banda tagját, drogdílert, békés járókelőt, tanárt, diákot, taxisofőrt, kétéves kislányt...

Forrás: Új Szó