sefag trófeamustraA vadászati idény nem december 31-én ér véget. A nimródok a tavasz beköszöntével teszik le egy rövid időre a fegyvert.
Egy összegzést kértünk a Somogy Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságától a tavalyi vadászati szezonról.

Megtudtuk, hogy több év elteltével az ágazat a tavalyi évben pozitív mérleggel zárt, és elmondható hogy, megyénk még mindig vadászati nagyhatalomnak tekinthető. Az igazgatóság közlése értelmében Somogy megyében a megelőző vadászati évhez képest a gímszarvas és a vaddisznó teríték nőtt, az őz stagnál, a dám pedig csökkent. Gímszarvas esetében az elejtett bikák száma a korábbi évekhez képest nőtt, azonban jelentősen csökkent az érmes - főleg az aranyérmes - trófeák száma.

Az idény legkiemelkedőbb gímszarvas bikáját a Bőszénfa-Simonfa Vadászati Közösség területén ejtették el, melynek tömege 14,08 kg, pontszáma 240,50 IP. Szabad területen a legmagasabb pontszámot elérő bikát a SEFAG Zrt. Szántódi Vadászterületén ejtették el, melynek tömege 11,82 kg, pontszáma 225,23 IP. Sajnálatos, hogy a tavalyi idényben nem esett szabad területen olyan bika, melynek tömege meghaladta a 12 kilogrammot.

Dámszarvas, a trófeák alapján mind mennyiségben, mind minőségben csökkenés mutatkozott az előző évhez viszonyítva. Őz esetében jó szezont zártunk, nőt lebírált bakok száma, valamint jelentősen több lett az érmes trófea. Vaddisznó számában jelentékeny változást nem tapasztaltunk. A mezőgazdasági vadkár továbbra is magas a megyében melynek oka elsősorban a túlszaporodott vaddisznó és gímszarvas állomány, valamint a magas terményárak.

Somogy kedvelt a bérvadászok körében, ugyan még mindig a külföldiek vannak túlsúlyban, de folyamatosan emelkedik a belföldi bérvadászok száma. A külföldi vadászok főleg Ausztria, Németország, Olaszország és Dánia területéről érkeznek hozzánk, de ugrásszerűen megnőtt a Szlovákiából és Csehországból jövő nimródok száma.

Forrás: Kaposvári Újság