vadkárSomogyban tovább nőtt a vadkár: tavaly már 540 millió forintot fizettek ki a pórul járt mezőgazdasági termelőknek. Akad olyan vadászati társaság, ahol ingyen lőhetnek vaddisznót a vadászok.

Tavasztól őszig vadkárszezon, Belső- és Külső Somogy mellett a megye déli területeiről is rendszeresen jelentenek kisebb-nagyobb veszteséget az agrárgazdálkodók.
– Növekvő folyamatot lehet megfigyelni ezen a téren – tájékoztatott Kemenszky Péter, a megyei vadászszövetség fővadásza, aki egyben az Országos Vadászkamara megyei szervezetének titkára. – Amíg 2011-ben 509 millió forint kár keletkezett, addig tavaly 540 millió forint, s vélhetően a folyamat tovább tart.

Melynek oka egyrészt, hogy a termény ára tavaly jóval magasabb volt, mint korábban, így az állatok okozta veszteség is megugrott. A szakember kitért rá: a kukorica mázsája 7000 forint körül alakult, s már kisebb területen is komoly anyagi kárt okozhatnak a vaddisznók. Ráadásul tavaly nagy szárazság volt térségünkben, ezért már a legkisebb pusztítást is jelezték a vadásztársaságok felé a gazdálkodók. Gyakran olyanok is eljuttatták beadványukat a vadásztársasághoz, akik ezt korábban nem tették. Somogy ráadásul speciális helyzetben van: az évről évre 110-114 ezer hektáron termesztett kukorica nálunk stratégia termék, mely nagyságánál fogva nagy veszélynek van kitéve.

Elsősorban a vaddisznók okozzák a kárt, de a listán dobogós helyen vannak a szarvasok is. Amúgy ha gond van, a gazdák azonnal jelzik a károkozást, s az önkormányzat szakértőt rendel ki, aki megállapítja ennek mértékét. Az esetek zömében a felek viszonylag gyorsan megegyenek, ám előfordul, hogy jogi útra terelik az ügyet.

Kemenszky Péter úgy fogalmazott: van olyan eset, mely tavaly óta húzódik. A termelő közel 20 millió forint kártérítést vár, ám a végső szót a bíróság mondja majd ki. Persze olyan ügyről van szó, mely véget nem érő probléma, az utóbbi időben is több esetet lehetett hallani.

Újabb veszély fenyeget – kongatták meg a vészharangot az agrárvállalkozók. A vaddisznó a vetés után ugyanis gyakran kitúrja földben lévő kukoricát és a lassan kalászba szökkenő gabona sincs mindig és mindenhol biztonságban. A szarvasok pedig már a 10-15 centis napraforgót dézsmálhatják meg, s ezzel egy-egy szezonban milliós kárt okozhat a vadállomány.

– A közös őrzés hasznos lehet – így Kemenszky Péter. – Van, ahol alkonyattól reggelig lámpás, kutyás őröket alkalmaznak egy-egy térségben és ezzel a módszerrel igyekeznek távol tartani a vaddisznót. Máshol vadriasztót helyeznek ki, többen villanypásztorral próbálkoznak, s persze az aktív vadásztatás is komoly változást hozhat. Somogyban két éve 13 300 vaddisznót ejtettek el, tavaly már több mint 14 ezret.

– A Lengyeltóti és Környéke Trófea Vadásztársaság tagjai április 15-től május közepéig ingyen hívhattak vendégeket, melynek célja, hogy elhárítsák a vadkárt – tudtuk meg Dankó Zsolt vadászmestertől. Megfelelő biztonsági előírások betartása mellett nagyjából 30-an éltek a lehetőséggel, köztük számos alföldi vadász is jelentkezett.
– Ezzel az eljárással akarták megakadályozni, hogy a vadak kitúrják a kukoricát a földből – számolt be a vadásztársaság képviselője. – A héten ér véget ez a lehetőség. Évente nagyjából 5 millió forint a vadkár, így nagyon fontos a megelőzés. Mindenesetre az anyagi veszteség súlyát jelzi, hogy a társaságunk éves költségvetése 4-5 millió forint körül alakul.

Forrás: Sonline