szarvasgombaAz idény előtti szarvasgomba gyűjtés megakadályozására a NEFAG Zrt Szolnoki Erdészete szarvasgomba védelmi szolgálatot szervezett 2013. 05. 15-én délelőtt.
A megfigyelés a jászsági erdőkben több helyszínen folyt. Az egyik rendkívül értékes termőterületen érzékelhető mozgás volt. A kerületvezető erdész hívására a területileg illetékes Rendőrkapitányságról a helyszínre érkező járőrök a mozgást már nem tapasztalták. Közben a másik helyszínen az ott tartózkodó kerületvezető erdész gombagyűjtő csapatokat vett észre az erdőben és riasztotta a település körzeti megbízottját, akivel polgárőr is érkezett, illetve a szomszéd faluból is odaért az erdész kolléga. Két 4 fős csapat kapákkal gyűjtötte a gombát, keresőkutyák nélkül. Az első csapat elmenekült, a második csapatból egy főt sikerült feltartóztatni. Kapa és 80 dkg gomba is volt nála. Beismerte tettét és elmondta, hogy a társaival együtt eddig aznap kb. 3 kg gombát kapáltak ki.

A védelmi szolgálatot teljesítők gyanús autó cirkálására figyeltek fel a 31-es úton a másik erdőtömb mellett. Ezt az autót követve, a község belterületén közúti igazoltatáskor a gépjárműben szarvasgombát találtak. A feltételezett elkövetők ellen az eljárás megindítását kezdeményezték az erdész kollegák.
A korai, engedély nélküli gyűjtés jogszabályba ütköző cselekmény, melynek etikátlan volta mellett, rendkívüli veszélyessége a termőterületek teljes elpusztításában rejlik.

A nyári szarvasgomba a 24/2012 VM rendeletben előírtaknak megfelelően gyűjthető. A gyűjtési időszak a rendelet mellékletében meghatározott: június 15. - december 15 közötti időszak. 107/2011 VM rendelet 2. melléklete alapján forgalomba hozni pedig június 15-től január 7-ig lehet.
Az egyik kereskedelmi televízióban megjelent, az eseményekkel kapcsolatos riport az alábbi linken érhető el: http://tv2.hu/musoraink/tenyek/127647_ertekes_szarvasgombakat_loptak.html

Forrás: ForestPress