medveSzlovákiában gyakorlatilag a nyári idegenforgalmi idénnyel egyidőben egy másik idény is megkezdődött – ez pedig a medvetámadásoké.

Szinte rögtön a medvék téli álomból való felébredését követően, március 25-én regisztrálták az első 2013-as medvetámadást Feketebalog – Čierny Balog környékén a Breznóbányai járásban. Ekkor két barát találkozott egy anyamedvével és a két boccsal. A két fiatalember közül az egyik videofelvételt készített a medvékről – 21 éves társa viszont nem tudott a „forgatásról”... Saját elmondása szerint egy adott pillanatban hátrafordulva szembetalálta magát az anyamedvével, mely a lábán harapta meg. A fiatalember elfutott – a medve vagy 80 méteren üldözte, majd visszatért a bocsokhoz...



Nála rosszabbul járt az a 43 éves, zsgyári (Ždiar) illetőségű favágó, akit május ötödikén, vasárnap hajnalban támadott meg a medve, miközben elhullott agancsot kerestek egy társával az erdőben. Dušannak a végtagjai szenvedték meg leginkább a medvetámadást, melyből társa, Miroslav, egy helyi vadász mentette ki meglőve a medvét.

Miroslav a következőképpen írja le a támadást:

– "A támadás talán vagy 3-4 másodperc alatt zajlott le. Megegyeztünk a kollégával, hogy hol találkozunk az aránylag sűrű növényzetben majd elváltunk. A kolléga balra ment a tűzvédelmi ösvény irányában, én jobbra mentem – talán csak ennyi idő telt el. Vele vele volt a kutyája is, a kutya felugatott... Megfordultam, de addigra már tépte őt a medve – tehát a támadás kezdetét nem láttam, amikor a medve kitámadott sűrűből, csak azt, hogy a jobb lábába mar..."

Bár Miroslav kétszer is rálőtt a medvére, az sebesülten elmenekült – azóta sem került meg. További sorsával kapcsolatban Miroslav így vélekedik:

-"A medve vérzett, de nem találtuk meg. Nem találtuk meg vasárnap és nem találtuk meg a hétfői keresés során sem. Elment a hegyekbe. Nehéz megmondani annál a sebességnél, annál a stressznél, hogy hol lett meglőve... A medve elment és nem találtuk meg."

Dušan, a megmart favágó köszöni, jól van, a napokban veszik ki a varratokat a lábából.

A hasonló esetekkel gyakran és szívesen foglalkozik a sajtó is – ugyanakkor az is tény, hogy ember elleni halálos támadásról nem tudni. A medvék ugyanakkor nem ilyen szerencsések – 2000-től 2011-ig 104-től 163 kilövési kérelem futott be az illetékes hatóságokhoz, melyek évi 42-től 80-ig terjedő számú medvére adtak ki engedélyt. A tényleges kilövések száma ennél alacsonyabb – a legtöbbet, 46 barnamedvét 2010-ben ejtettek el a vadászok.

Miroslav gyakorló vadászként a minisztériummal és a környezetvédőkkel folytatott huza-vonában látja a kilövések számának alacsony voltát. Szerinte a tavasszal beadott kérvényeket és az azt követően kiadott engedélyeket a természetvédők megfellebbezik, s a végleges engedély pedig csak októberben érkezik meg. Ismét Miroslavot idézzük:

-"Számoljanak azzal, hogy a kilövésre legfeljebb két hét áll rendelkezésre esetleg három, de az a maximum. Csalit nem használhatnak, nem etethetik a medvét állati eledellel, csak növényi takarmánnyal. A súly szempontjából is korlátozások vannak – tehát nem lőhetnek akármilyen medvét, pláne nem nőstény medvét. Pontosan meg van határozva a súly... Így megtörténik, hogy vannak kilövési engedélyek, amelyeket nem lehet beváltani.

Én sem lőttem még medvét, mivel az aránylag drága mulatság. Ha a vadásztársaság is kap engedélyt, akkor is bérvadászat keretén belül lövik ki a medvét, mivel – még a régi pénznemben mondom – a medve élősúlyban kilogrammonként 1000 koronába kerül..."

Egy kifejlett hím barnamedve 140-től 350 kilogrammos nagyságig nőhet meg, a nőstények ennél kisebbek.

A medvetámadásoknál nagyobb gondot jelentenek a városokba beszokott medvék, akik a kukák fosztogatására specializálódtak. A szakemberek szerint az éhség, az élelemforrások apadása űzi új vadászterületekre a medvéket. A Magas Tátra területén 2012-ben már pirotechnikai riasztóeszközökkel, gumilövedékekkel, valamint a szeméttárolók köré telepített villanypársztorral vették fel a harcot a hívatlan vendégekkel.

Ugyanakkor a kérdés megmaradt – hol és miből éljen a barnamedve Szlovákiában?

Forrás: Parameter.sk