vadászok fogadalomtételeAz évente megrendezett megyei vadásznapot hat esztendő elteltével az idén ismét a HM KASZÓ Zrt. szervezte meg.
A rendezvényen szakmai és kulturális programokkal, bemutatókkal, vásárral várták az érdeklődőket. Az ünnepélyes megnyitót követően több mint harminc somogyi vadász kapott elismerést, majd negyven ifjú vadász tett fogadalmat.
Mindig öröm számomra, ha az agrárium olyan területéről érkezik meghívás, amelyben hazánk kiemelkedik a környezetéből – mondta az idei kaszói vadásznapon Poprády Géza, a Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára. – A vadászat és a vadgazdálkodás pedig ilyen. A hazai vadgazdálkodás, köszönhetően a kiváló élőhelynek, a magasan képzett szakembergárdának, és a vadászati hagyományok ápolásának, méltán világhírű. Az elmondottak mind igazak a mai nap házigazdájára, Kaszóra is. Hiszen ebben a több tízezer hektáros erdőrengetegben tartalmas vadgazdálkodást folytatnak.

Mit jelent a vadászat? Tette föl a kérdést megnyitójában Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke. – Rossz hírem van, rossz sztereotípiákat – mondta. – Úri huncutságot, újgazdagokat, akik a fegyverükkel járkálnak az erdőben, rossz áthallást az orvvadászatra, trófea-visszaéléseket, ellopott vadhúst. Ilyeneket jelentett sajnos a közvélemény számára. Ám az a helyzet, hogy akik itt vannak, mindannyian tudják, hogy ezek hazug sztereotípiák. De jó, ha tudjuk, hogy ezek éltek, talán még ma is élnek. A magam részéről azért fogadom el újra és újra az Önök meghívását a somogyiak küldöttjeként, hogy küzdjünk ezen sztereotípiák ellen. Ám ez nem elég, a törvényhozásnak súlyos felelősségvállalása van e tárgyban.
Majd miután az elnök sorolta az eddig e tárgyban történteket, ünnepélyes keretek közt megyezászlót adományozott Gelencsér Attila a somogyi vadászoknak.

Galamb Gábor, a HM KASZÓ Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója házigazdaként rendkívül fontos eseménynek nevezte a somogyi vadásznapot, hiszen mint mondta: ez jó alkalom arra, hogy a kissé még mindig túlmisztifikált vadászatot, annak lényegét bemutassuk az érdeklődők számára.

A Somogy Megyei Vadásznapon több mint harminc vadász vehetett át elismerést, a Kamara aranyérmét idősebb Galamb Gábor kapta. Gróf Nádasdy Ferenc emlékplakettel jutalmazták a Csehi-Imrédi Vadásztársaság munkáját. A Magyar Vadászatért Érdemérmet Makai Lajos kapta. Nimród Vadászéremmel jutalmazták Kollmann Ferencet és idősebb Tóth Pált. A Hubertus Kereszt Gyémánt fokozat Gombos Sándornak, Talián Attilának ítélték oda. A Hubertus Kereszt Arany fokozatát vehette át, Baráth Béla, Bátorfi Gábor, Bodor István, Bukovics János, Csiszár Ferenc, Gyura Tibor, ifj. Jakus László, Kovács Rudolf, Kovács Sándor Lóránt, Kutas Csaba, Matesz Pál, Márton Attila, Papp Ferenc, Récsey Árpád, Rugovics István, Sinkovics Ferenc és Varga István. A Hubertus Kereszt Ezüst fokozatát kapta Ballér Zoltán, Hilt István, Miseta Lajos, Simon György, Szakács Péter és Tóth Gyula. A Hubertus Kereszt Bronz fokozatával jutalmazták Gombos Józsefet, Kódai Istvánt és Vajda Józsefet.

Az elismerések átadását követően fogadalmat tettek az ifjú vadászok, akik aztán a vadászok a civilekért véradó mozgalom keretében azonnal véradásra is jelentkeztek. A Somogyi Vadászhölgyek Klubja pedig saját készítésű süteményeivel jelent meg a vadásznapon. A sütik eladásából befolyt összeggel az idén a Mike gyermekeiért közalapítványt támogatták. A legnagyobb érdeklődés mégis az előző évekhez hasonlóan a trófea-, a solymász és a vadászkutya-bemutatót kísérte.

Forrás: Sonline