medveA Máramaros vidékén mozgó "megfigyelt" medvékről hamarosan filmet is készítenek.
Európában Románia büszkélkedhet a legnagyobb medvepopulációval. Becslések szerint számuk mintegy 6 ezerre tehető, csakhogy állatvédők szerint valójában ennél kevesebben vannak, mert a vadásztársaságok jóval nagyobb létszámot jelentenek be, mert így jó eséllyel kapnak jelentősebb számú állat kilövésére engedélyt. A medvevadászat nagy üzlet. Ezért is van kifejezetten sok orvvadász. Talán az ő ténykedésüknek is gátat vet a WWF által kezdeményezett program, melynek során GPS-nyomkövetőt kapnak a barnamedvék.

A Romániában élő barnamedve populáció azért kerül egyre gyakrabban kapcsolatba az emberekkel, mert egyre szűkül az életterük. A legújabb GPS-es medve neve Bardau nevű hím, amely arról a máramarosi völgyről kapta a nevét, ahol befogták, 8-10 éves kor közötti és nagyjából 230 kilogrammot nyom.  Az állat kitűnő formában van és jóval nagyobb, mint a Romániában ez idáig befogott példányok többsége.  A  WWF Átjárható határokat  a medvéknek a romániai és ukrajnai Kárpátokban elnevezésű kezdeményezésnek célja a barnamedvék hosszú távú védelme.
„Bardau lehet a kirakós hiányzó darabja, a példány, amelyre a leginkább szükségünk volt” – mondta Cristian-Remus Papp projektkoordinátor,  majd hozzátette: nemét, korát é méretét tekintve is olyan fenséges példányról van szó, amelynek nagy és egyértelműen határok nélküli mozgástérre van szüksége.  Ez az állat értékes információkat fog nekünk szolgálni a Máramarosi, eddig megközelíthetetlen területeiről.

A természetvédelmi világalap vizsgálata keretében tavaly 3 medvét fogtak be és szereltek fel nyomkövetővel, a Martin nevű első példányt, ami egy 150 kilós hat-nyolc év körüli hím volt, nem sokkal később azonban orvvadászok lőtték meg. A felelősöket máig sem sikerült felkutatni. Az eset mindesetre a medvék irányába terelte a közvélemény figyelmét.
Ha Oroszországot nem számítjuk Európa vadon élő medveállományának mintegy 60 százalékát találhatjuk Romániában. Ez becsült adat, mivel a medvék pontos számontartása rendkívül nehéz. A medvék életmódja jelentősen megváltozott az utóbbi évtizedekben, a nagyragadozó élőhelyei beszűkölőben vannak, ezért a fiatal egyedek gyakran a lakott területek közelében próbálnak beszerezni táplálékot, kukázással vagy háziállatok megtámadásával.

Kossuth Rádió