medvetámadásA Pongrác-tető közelében lévő, Sándor Vencel főgazda irányítása alatt álló esztenát medve támadta meg. Egy tehenet ölt meg a vad, szerencsére ember nem került útjába – derült ki a helyszínen.

Június 20-án, csütörtökön délben Gyergyószentmiklós adminisztratív területére hívták azt a bizottságot, mely a védett nagy ragadózók által okozott károk felmérésére, a jegyzőkönyv elkészítésére hivatott. A vadkárok jelentése kötelező az illető önkormányzatnál, így történt ez most is, szerdán jelentették a kárt.

A helyszínre kiszálló bizottságot a Brassói Erdészeti Felügyelőség és a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség képviselője, illetve a vadászterületet kezelő Lóduj Vadász Egyesület, valamint a gyergyószentmiklósi önkormányzat megbízottja és Gáll József körzeti állatorvos alkotta.
Karámban voltak a tehenek, mikor a medve támadt, az esztenán villanypásztort is használnak, de mint mondták, ez a medvének nem akadály, megcsípi egy kicsit, aztán megy tovább. „Feltehetően egy bocsos medve támadta meg a tehenet, és gyakorlatilag szétszedte. Jelenleg a fülszámnak az azonosítása történik. Leellenőrzik, hogy szerepel-e a gazdalajstromban az állat, jelen esetben a békási nyilvántartásban, mert békási a károsult. A kárfelmérési jegyzőkönyv elkészül, melyben a piaci árat veszik figyelembe” – részletezte az ilyenkor kötelező lépéseket Bíró Árpád, a Lóduj Vadász Egyesület képviselője.

Felhívja a figyelmet, tartsák szem előtt a pásztorok azt a tényt, hogy ha a megkárosított állatot elmozdítják, közelebb viszik a tanyához, azzal a medvét oda csalhatják. „Ha szekérre teszik, vagy ha lovakkal húzatják, nyomot hagy, s a medve azt megtalálja. Akár tüzet is gyújthatnak, s kutya is lehet több tucat, tartani kell attól, hogy a medve újra megjelenik” – hangsúlyozta Bíró Árpád. Hozzátette, nagyon figyelmesek kell legyenek azok, akik őrzik a csordákat, nyájakat.

A vadkárt egyébként megtéríti az állam, a környezetvédelmi alapból fizetik, az aktacsomó összeállításához viszont szükséges a jegyzőkönyv, ezért is elengedhetetlen az illető önkormányzat értesítése.

Forrás: Székelyhon.ro