vaddisznóA Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága megszüntethette a klasszikus sertéspestissel fertőzött területre vonatkozó korlátozó intézkedéseket.
Ezzel hazánk teljes területe mentesült a klasszikus sertéspestissel kapcsolatos korlátozásoktól. Az intézkedések feloldásához az Európai Unió Bizottsága hozzájárult, mivel fenntartásának állat-járványügyi indoka megszűnt.

Hazánkban az első klasszikus sertéspestis eseteket még 2007 januárjában mutatták ki a szlovák határ közelében kilőtt, illetve elhullott vaddisznókban Nógrád megyében. A betegséget fertőzött vaddisznók hurcolták be a Szlovák Köztársaságból, ahol már évek óta előfordult. 2007 végén a betegség átterjedt Pest megyének a Dunával, a szlovák-magyar határral, az M3-as autópályával és Nógrád megyével határolt területére is. A két megyében összesen 268 (Nógrád megyében 120, Pest megyében 148) vaddisznóban mutatták ki a betegséget, az utolsó eset 2009 októberében fordult elő Pest megyében. Az érintett megyék sertésállományát azonban sikerült megóvnunk a betegségtől.

A gyors és szakszerű állategészségügyi intézkedéseknek köszönhetően a sertéspestisnek a házi sertés állományra történő átterjedését sikerült megakadályozni. Ugyanakkor – a vonatkozó hazai és uniós jogszabályoknak megfelelően – Nógrád és Pest megyében korlátozó intézkedéseket vezettek be, illetve mentesítési tervet dolgoztak ki a szakemberek. Ezen intézkedéseket addig kellett alkalmazni, amíg a monitoring program során elvégzett laboratóriumi vizsgálatok alapján a betegség jelenlétét egyértelműen ki lehetett zárni. Nógrád megyében 2012 novemberében, majd Pest megyében 2013. június 14-én szűntethette meg hazánk a klasszikus sertéspestissel fertőzött területre vonatkozó korlátozó intézkedéseket.

A feloldás gazdasági szempontból különösen jelentős, mivel mostantól minden Pest megyei sertéstartó előzetes vizsgálatok nélkül szállíthat hazánk más megyéibe élő sertést, valamint megszűnt a más tagországba történő élő sertés szállítás tilalma is.A vadászoknak is kedvez a mentesség, ugyanis esetükben megszűnt az az előírás, hogy csak előzetes negatív eredményű laboratóriumi vizsgálatot követően használhatják fel, illetve szállíthatják ki a kilőtt vaddisznók testét, illetve húsát a fertőzött területről.

Jelentős eredmény, hogy az Európai Unió tagországai közül elsőként hazánknak sikerült a vaddisznóállományt a klasszikus sertéspestistől – a jelentős anyagi ráfordítást és többletmunkát igénylő – orális immunizálás (szájon át felvehető vakcina) alkalmazása nélkül mentesíteni.

Forrás: NÉBIH Állat-egészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóság