Nagy Endre főhajtásDr. Nagy Endre vadászra, Afrika kutatóra emlékeztek születésének 100. évfordulója alkalmából az általa alapított balatonedericsi Afrika múzeumban július 13-án.

A megemlékezés a dr. Nagy Endre alapította Afrika Múzeumban zajlott. Az ünnepségen a szervező keszthelyi Dr. Nagy Endre Vadásztársaság nevében Takács Ernő elnök, valamint Gadányi Emőke, a vadásztársaság tagja idézte fel dr. Nagy Endre alakját. Megemlékeztek a vadásztársaság többi halottjáról is: Puskás Sándorról, Koller Béláról és a nemrég elhunyt Wentzely Dénes erdészről és íróról.

Beszédet mondott Vitéz Ádám Jenő, a Maderspach Viktor Vadásztársaság elnöke, aki dr. Nagy Endre kalandos életútja kapcsán hangsúlyozta: ez a hazája elűzte, a másik, az afrikai befogadta, de szívet cserélni nem tudott.

Az ünnepségen részt vett dr. Nagy Endre lánya, Diana Kardoso Nagy, valamint a híres vadász özvegye, aki jelenleg az Afrika Múzeumot vezeti. Dr. Nagy Endréné Beretz Katalin a Zalai Hírlapnak elmondta: férje a nyolcvanas években tért haza Tanzániából Balatonedericsre, ahol ifjúságát töltötte.

Ezután rendezte be a múzeumot, amelyet halála után az ő ízlésének megfelelően fejlesztett tovább az özvegy. Az állatkert folyamatosan bővül, legutóbb, tavaly ősszel például majomházzal gyarapodott. Egy kilátót is építettek, valamint kialakítottak egy kis dzsungelbüfét.

A rendezvény színes programokat kínált a vendégeknek. Volt agárfuttatás, tacskó vércsapa bemutató (a kutyának egy szarvaslábat kellett megkeresnie, s meg is találta), légpuskás lövészet, a bográcsokban pedig vaddisznópörkölt és tárkonyos vaddisznóragu főtt.

Forrás: Zaol