őzbakA somogyi vadászatszervezők szerint nem csökkent a külföldi vadászvendégek száma.
Az igaz, hogy a spanyolok elmaradtak, helyettük azonban több szlovák és orosz vadász érkezett. Csak a tehetősebbek foglalnak helyet vadászatszervezőn keresztül, a magyar vendégek inkább közvetlenül a vadásztársaságoknál jelentkeznek.

Somogy megye továbbra is élen jár a vadászturizmusban. Habár egyes vélemények szerint kevesebb külföldi vendég keresi fel hazánk erdeit egy-egy termetes trófea érdekében, a megyében ez nem mondható el.

Kanizsay Gábor, ügyvezető, Hunnia Vadgazdálkodási Kft.:
- Én azt gondolom, hogy Somogyban az látható: a vadászati árbevétel növekszik, méghozzá jelentősen. Az elmúlt évek átlagában én 10-15%-ra az összes vadászterületen a vadászati árbevételnek a növekedését.

Nem az a baj, hogy a vendégek nem jönnek Magyarországra - mondja Kanizsay Gábor - sokkal inkább az a vadászatszervezők gondja, hogy nélkülük foglalják le az utakat, így ez a bevétel nem a cégeknél csapódik le.

Kanizsay Gábor, ügyvezető, Hunnia Vadgazdálkodási Kft.:
- Egyre többen foglalnak utakat a vadászatszervezőket megkerülve, közvetlenül a vadászatra jogosultnál jelentkeznek. Ez egyébként az online foglalásoknak is köszönhető. Például 10 évvel ezelőtt az elképzelhetetlen volt, hogy valaki bejelentkezik egy vadászterületre közvetlenül, ott árjegyzéket talál, intézheti a dokumentumait.

A fonyódi vadászatszervező cég nem csupán Somogyban szervez vadásztúrákat, hanem Magyarország teljes területén. Persze sokan kifejezetten a somogyi nagyvadat keresik, hiszen messze földön híres a vadászterület. Európa minden tájáról érkeznek Diana gyermekei, úgy német ajkú országokból, mint Francia vagy Olaszországból.

Kanizsay Gábor, ügyvezető, Hunnia Vadgazdálkodási Kft.:
- Kudarc történet Spanyolország, ahonnan nagyon sok vendégünk volt. Spanyolországnak egy 5-10 évvel ezelőtt majdnem sikerült első helyre lépnie, mint küldőország. Most megint valahol az utolsó körül van, a spanyol gazdasági válság következményeként.

Kanizsay Gábor is azt mondja, amit minden vadászatszervező oszt, ennek a speciális turisztikai ágnak a sajátossága, hogy a vendég rövid időt tölt az adott célterületen, viszont annál többet pénzt hagy ott. Ezért is fontos az az évente 25 ezer vendégvadász, aki egy-egy rövid utazás alkalmával akár 2-3 ezer eurót is elkölt hazánkban. A messziről érkező vadászok számára azonban probléma, hogy a nemzeti légitársaság megszűnésével nehézkessé vált a fegyverszállítás kérdése. A fapados járatokon ugyanis nem lehet vadászfegyvert vinni, így marad a közúti közlekedés.

Forrás: Somogy TV