ökoház békénypusztaAz év végére elkészülhet az új turisztikai látogatóközpont és ökoház Bekénypusztán.
Az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. idei legnagyobb beruházásának alapkövét augusztus 30-án rakták le. A Kisgyőrtől néhány kilométerre fekvő területen korábban egy vadászház állt, ami még az 1920-as években készült. Ezt tavasszal lebontották, és a helyén épül meg a közel négyszáz négyzetméteres, földszintes létesítmény.

Zay Adorján, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgatója az ünnepségen úgy fogalmazott: egy közösségbe tartozó embernek az jelent igazi örömet, ha újat alkothat. Az épület azért kapta az ökoház nevet, mert ide várnak mindenkit, aki kikapcsolódásra, pihenésre, felüdülésre vágyik. Gyerekek az erdei iskolákból, természetjárók, turisták, kerékpárosok és vadászok egyaránt szállást találnak majd a komplexumban. Itt legfeljebb 12 vendéget tudnak egyszerre elhelyezni, négy vendégszoba, valamint a szükséges kiszolgáló helyiségek szolgálják a látogatók kényelmét. A beruházást a társaság saját forrásból valósítja meg. A teljes költség – beleértve a berendezést, a parkolók kialakítását, valamint az épület környezetének rendbetételét – megközelíti a százmillió forintot.

A rendezvényen Kisgyőr polgármestere, Kékedi László, a kivitelezést végző Diamit Zrt. tulajdonosa, Tamók István, és az erdészeti társaság több munkatársa is részt vett.

A beruházásnak egy rendhagyó időkapszulával is emléket állítottak. Fotó a régi vadászházról, az ökoház látványterve, nemzetiszínű szalag, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei napilap, az Észak-Magyarország egy példánya, egy üveg bor, néhány fémpénz, egy trófea alátét, valamint az ünnepség résztvevőinek aláírásával ellátott ív.

Ezek a tárgyak kaptak helyet az épület alapjában kialakított üregben. Ebből az alkalomból egy batul almafa csemetét is elültettek a leendő bekénypusztai turisztikai látogatóközpont és ökoház udvarán.