szarvasKonyhakertekben lakmározó szarvasok keserítik meg a vörsi Ady Endre utca lakóinak életét. A falubeliek azt mondják, már nem is mernek kukoricát vetni, mert a trófeás vadak elpusztítják.
Az utca lakói próbáltak védekezni az állatok ellen, de sem a vadriasztó szer, sem a magasra épített kerítés nem tántorítja el az erdő királyát, hogy étvágyát a konyhakertben csillapítsa.

Több, mint egy évtizede kénytelenek eltűrni a vörsi Ady Endre utca lakói, hogy a szarvasok megdézsmálják a kertjükben lévő veteményt. Bolla Imréné azt mondja: amit érnek elpusztítanak a vadak.

Bolla Imréné:
- Mindent leesznek, ami elejbük van, itt az uborkába itt jártak, a babot a cukorborsót leették, itt jártak a hagymában, amit nem esznek meg, azt letapossák.

Bolla Imréné azt mondja, régebben nagyobb területen volt kukoricája, de a szarvasok miatt nem éri meg foglalkozni vele.

Bolla Imréné:
- Nagyobb volt a területünk, odaadtuk a tsz-be egy traktorosnak. De itt mindenki már odaadta, erre az egészbe kukorica volt, de már senki se tud kukoricát vetni.

Merthogy a szarvasok szinte családostul járnak lakomázni a vörsiek kertjébe. Sokszor egész közel merészkednek a lakóházakhoz - meséli ez az asszony.

Kálmán Jánosné:
- Teljesen bejönnek a kisajtóig, tehát nem csak ott hátul van gondom, hanem meg lehet nézni hol van a kisajtó attól két méterre, idáig eljönnek. A csemegekukorica már itt van, a céklám, azt mire arra került volna a sor, megtalálták, mivel édes.

De ugyanez volt a zöldborsóval is és a babbal is, azt is lelegelték a szarvasok.

Kálmán Jánosné:
- Van amikor csak egy nagy nyom van, tehát anya, de van amikor van kisebb nyom is.

Volt amikor a helybéliek 5-6 szarvast láttak a konyhakertekben legelni. Azt mondják, szerintük már úgymond visszajáró vendégek a vadak kertjeikben.

Bolla Imréné:
- Kint a véginél kidöntötte az oszlopot, meg a dróttal együtt. Szóltam a vadászmesternek, azt mondta állítsuk vissza. Ennyi volt az egész.

Kálmán Jánosné is jelezte már a problémát a területet kezelő vadásztársaságnak, de rajta sem segítettek semmit.

Kálmán Jánosné:
- Első évekbe még nagyobb kár volt, mert nagyobb darab földet használtunk. Aztán az volt, hogy ez nem olyan nagy, ez kis terület nem érdemes vele foglalkozni - ez volt, ha ki is jöttek a vadásztársaságtól. Meg az, hogy itt nem lehet lőni, mert nem tudom milyen közel vagyunk. Szóval nem értjük, hogy mi az oka annak, hogy nem lehet semmit sem csinálni.

A vörsi vadászterület egy része a somogyszentpáli Somogyi Hunor Vadásztársaság kezelésében van, másik része azonban már a Balatonfelvidéki Nemzeti Parkhoz tartozik. A két terület, pont az Ady Endre utcai házak kertjének végénél ér össze, ez azonban olyan kis terület, hogy nem minősül vadászterületnek.

Dr. Berényi Sándor:
- Ennek ellenére mi vadriasztótól kezdve, őrzéssel segítjük, de mi mást nem tehetünk érte.
Dr. Berényi Sándor:
- Határos közvetlen a Nemzeti Parknak a területéről vált ki a vad, amit mi nem tudunk se irányítani se szabályozni. Ott van a nemzeti parknak a határa, és a határvonalon tilos a vadászat.

Berényi Sándor híradónknak elmondta, régebben volt egy darab ahonnan akár ki is tudták volna lőni a szarvasokat, de ezt a nemzeti park kisajátította. Így jelen pillanatban mást nem tudnak tenni a vadászok, minthogy terményben térítik meg a lakók kárát, illetve segítenek drótkerítés építésében. A helyzetet megnyugtatóan azonban csak a Balatonfelvidéki Nemzeti Park oldhatná meg - mondta a vadásztársaság elnöke.

Forrás: Somogy TV