Közlemény – Megdöbbenve értesült Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára arról, hogy ugyanaz az ügyvédi iroda láthatja el a Négy Mancs jogi képviseletét, mint amelyik korábban a magyar baromfitenyésztők felkérésére éppen az osztrák alapítvány elleni fellépésben segédkezett. Közlemény.

A szaktárcának korábban meg nem erősített információi voltak arról, hogy az ügyvédi iroda által képviselt Baromfi Termék Tanács kérelmére 2011 végén a Gazdasági Versenyhivatal eljárást folytatott a magyar Négy Mancs alapítvánnyal szemben, amelynek végén a GVH a kérelmet egy hibás koncepció alapján elutasította. A GVH előtti eljárás vitelével megbízott ügyvéd nem sokkal később már a Négy Mancs képviseletében eljáró ügyvédként tűnt fel Bécsben.

A Négy Mancs kampányfőnöke, Friedrich H. Mülln, ismertebb álnevén Marcus Müller, az Európai Unió egyik plénuma előtt tartott strassbourgi előadásában kiemelte, hogy a Négy Mancs működésének egyik célja, hogy a feketelistán tartott cégek versenyhátrányt szenvedjenek, a pozitívlistán szereplők pedig versenyelőnyhöz jussanak a közös piacon. A Négy Mancs Alapítvány pozitív termelői listájára olyan cégek kerültek fel, mint a Bács-Tak Takarmánygyártó Kft., Tranzit-Ker Zrt., Kiskunhalasi Baromfifeldolgozó Rt. és a Pannon Lúd Mezőgazdasági és Szolgáltató Kft.

Az eddigi vizsgálati eredmények egyértelműen alátámasztják, hogy a Négy Mancs Alapítvány magyarországi tevékenysége német-osztrák gazdasági lobbiérdekeket szolgál, melynek egyetlen célja, hogy a magyar hízott szárnyas termékeket kiszorítsák a nyugati piacokról.

A Négy Mancs egyes alapítványai ellen a Hungerit Zrt. 2011-ben kártérítési pert indított, amely jelenleg is folyamatban van a Fővárosi Törvényszék előtt, a kártérítési igény körülbelül 500 millió forint.
A Hortobágyi Lúdtenyésztő Zrt. is perben áll a Debreceni Törvényszék előtt a Négy Mancs egy másik alapítványával szemben, kárigényük körülbelül 50 millió forint.

A Négy Mancs alapítványok elleni magyarországi perek folytatódnak és további kártérítési perek várhatóak a Négy Mancs ellen. Valószínűleg a jövőben, a Négy Mancs jogellenes magatartása miatt kárt szenvedett magyarországi integrátorok és termelők indítanak pereket. A jelenlegi helyzet ugyanis az, hogy a szervezet feketelistáján szereplő, egyébként legális, mind a hazai, mind az európai uniós jogszabályoknak messzemenően megfelelő tevékenységet végző cégek a Négy Mancs kampányának eredményeként valamennyi termékükkel kiszorultak a német és az osztrák piacokról. Ezzel szemben a pozitívlistán szereplő cégek termékeit a Négy Mancs támogatásával és ajánlásával, teljes szabadsággal forgalmazzák az európai unió piacain. A Vier Pfoten, a 4Mancs osztrák anyacége még 2009-ben szerződést kötött a Bács-Tak Kft. nevű, pozitívlistán szereplő céggel, amelyben engedélyezte, hogy egyes telepein 2012-ig tolltépést végezzen. A pozitívlistán tehát egy olyan cég és cégcsoport szerepelt és szerepel mind a mai napig, amely a Négy Mancs által egyébként állatkínzásként deklarált tevékenységét az alapítvány támogatásával és jóváhagyásával 3 éven át folytatta. Mindez világosan mutatja a Négy Mancs úgynevezett állatvédelmi tevékenységének valódi arcát és teszi azt teljesen hiteltelenné.

Forrás: VM