rendészeti vizsgaAugusztus 2-án tartották meg a hivatásos vadászok első rendészeti vizsgáját a nógrádmegyeri Művelődési Házban.
A szervezők kitettek magukért, a rendőrök hozzáállása felettébb rugalmas volt, mindenki abszolválta a feladatot. A tananyag ugyan nem tökéletes, de jó néhány részlet hasznos lehet.

A 68 vadőr és 21 halőr online sajátíthatta el az elméleti részt, így csak két munkanapot vett igénybe a gyakorlati képzés és a vizsga. Dicséretes, hogy az oktatáson az egyenruhások a jogi fordulatokat elhagyva, érthetően, humorosan tálalták az anyagot. Elméleti, jogi tudnivalókhoz is vissza-visszanyúltak, és a tananyagban leírtak mellett a terepen valóban előforduló helyzeteket is elemezték, míg kevésbé aktuálisakat inkább vázlatosan futották át.

Bár sokan kételkednek a tanfolyamok hasznosságában, bizonyos helyzetekben – például ha valaki egyedül buktat le egy orvvadászt – igen hasznos lehet egy-két új ismeret. Jó pontosan tudni, hogyan vizsgálja át az ember a ruházatot, milyen eszközöket és hogyan használjon. A képzés külön hangsúlyt fektetett a megfelelő kommunikációra; mint a rendőrök mondták, a legtöbbször ennek helytelenségéből fakad a hivatalos személyek elleni erőszak.

– A képzésben a legfontosabb, hogy önbizalmat adhat a határozott fellépéshez – magyarázza Krauzer Ernő rendőr alezredes, a főigazgatóság oktatási igazgatóságának igazgató-helyettese. Amikor a tananyag tartalmát feszegetem, kiderül, hogy ez a jogalkotókon múlott, a BM OKTF a lebonyolításért felel. Ez pedig flottul, jó hangulatban sikerült.

Az informatikai rendszer elindításának késése miatt a képzés kezdete is csúszott, így az illetékesek jövő év január 1-e helyett május 31-éig adtak haladékot a tanfolyam elvégzésére.

A Belügyminisztérium képzést szervező Oktatási, Képzési és Tudományszervezési Főigazgatósága (BM OKTF) egyébként is igen készséges volt, és a vadőrök dolgát még inkább megkönnyítette a megyei vadászkamara javaslataira. A két szervezet együttműködésének hála a képzést végrehajtó Adyligeti Rendészeti Szakközépiskola munkatársai a megyei helyszínen tartották meg a képzést, mivel a felmerült költségeket a kamara állta. Ez a séma más megyékben is működik.

Forrás: HuntingPress