koronglövészetA tószegi dr. Bay Béla Vt. intézőbizottsága gondolt egy merészet: össze kellene fogni a szomszédos társaságokkal az apróvad vadászat jövője érdekében…

Mivel lehet vadászokat egy helyre „csalogatni”? Lövészettel, jó ebéddel, jó társasággal. A szervezők ezért meghirdettek egy koronglövő versenyt, amelyet dr. Bay Béla Vándor Kupa névre kereszteltek el. Jöttek is a szomszédok szívesen! A házigazda tószegiek mellett a törteli Rákóczi Vt., a rákóczifalvai Varsány Vt., a Hunor 2000 Kft., illetőleg a Gerjementi Vadásztársaságok és Vadászok Szövetségének csapatai alkották a mezőnyt.

Körülbelül 70 versenyző jelentkezett a megmérettetésre. A lövészek érkezés után vidáman beszélgettek és kávéztak a tószegiek hangulatos vadászházában. Sokan hangosan üdvözölték a barátaikat.

Tóth Gábor a tószegiek elnöke mit házigazda köszöntötte a versenyzőket. Utána Kiss Barnabás, a társaság vadászmestere – aki egyben főszervező is volt – ismertette a verseny szabályait illetve megtartotta az ilyenkor is kötelező balesetvédelmi és fegyverkezelési oktatást.

A megmérettetés csapatversenynek lett meghirdetve, ahol maximum 10 tagú csapatok indulhattak, azonban csak a legjobb 5 lövő eredményét értékelték. Mindenki 5 lőállásból 25 korongra lőtt.

Augusztus 3-án, délelőtt a rekkenő melegben, amikor a strandon is alig lehet a hőséget elviselni, vonult át körülbelül 70 ember a nemrég elkészült tószegi koronglőtérre. A figyelmes házigazdák jóvoltából árnyékvető sátor, padok és jégbe hűtött ásványvíz tette kellemesebbé a forróságot.

9 órakor dördült el az első lövés. A lövők a nézők hangos biztatása, néha ugratása mellett vitézül helytálltak a szikrázó napsütésben.

Dél lett mire az utolsó 5 versenyző is a lőhelyre állt. Addigra a lőtéren körülbelül 45 fok lett a hőmérséklet.

A verseny végeztével mindenki kíváncsian várta az eredményhirdetést. Míg a lista elkészült egy igazi bográcsban főtt babgulyás friss meleg puha kenyér kíséretében volt a jutalma annak, aki ellátogatott Tószegre.

A díjakat Hasszán Attila, dr. Bay Béla szellemi örökségének gondozója adta át az első három helyezettnek.

Az ebéd és az eredményhirdetés után, komolyabb beszélgetések is zajlottak a résztvevők között. Minden résztvevő társaság, apróvadas területet mondhat a magáénak. Tóth Gábor a tószegiek elnöke kimondta, hogy ez a szombati nap egy együttműködés kezdete, egy közös gondolkodás indulója, hiszen a jelenlévők mindegyike ténylegesen tenni akar az apróvad-állomány védelméért, hogy a jövőben is hódolhassanak a nemes szenvedélyüknek. Ezen a napon a szórakozásé, egymás gondolatainak a megismeréséé volt a főszerep. A következő találkozón már a tettek mezejére kell lépni. Fontos egy közös jövőkép kialakítása.

Úgy látszik, hogy ezeket a – hozzánk hasonlóan a Gerje-patak mentén vadászó – társaságokat „megihlette” Földvári Attila „Ezt csináld utánuk!” című cikke és a benne bemutatott kezdeményezés. Reméljük sikerül nekik is tenni a közös jövő érdekében! Mi, a Gerjementi Vadásztársaságok és Vadászok Szövetsége mellettük állunk!

Mihály János,

a Gerjementi Vadásztársaságok és Vadászok Szövetségének alelnöke


A verseny eredménye:
  • I helyezett dr. Bay Béla Vt Tószeg
  • II. Helyezett: Varsány Vt.
  • III. Helyezett: Hunor 2000 Kft
  • IV. Helyezett: Gerjementi Vadásztársaságok és Vadászok Szövetsége
  • V. Helyezett: Jászkarajenő
  • VI. helyezett: Rákóczi Vt.

Forrás: HuntingPress