vadásznapHortobágy - Megyénkben az apróvadak száma rendkívüli mértékben visszaesett, a nagyvadak viszont igencsak elszaporodtak.

Örülnek a hajdú-bihari vadászok, hiszen az elmúlt évben több olyan problémát sikerült megoldani, amelyek bizony alkalmanként méltatlan helyzetbe hozták a kollégákat – mondta el a Naplónak Papp Zoltán megyei fővadász, akivel a megyei vadásznapon találkoztunk a Hortobágyon.
Kész tortúra volt

Megyénkben 540 ezer hektáron folytat vadgazdálkodást összesen 77 szervezet. Miközben a gazdálkodásuk stabil, számos olyan bürokratikus teher nehezítette eddig az életüket, amelyektől az elmúlt egy évben sikerült megszabadulni. – Eddig, ha a vadász vásárolt egy új puskát, ugyanolyan hivatali tortúrának volt kitéve, mint akinek sosem volt fegyvere. De említhetném a fegyverek műszaki vizsgáját vagy a vadászok alkalmassági felülvizsgálatát, amelyeket ugyancsak sikerült a jogalkotónak ésszerűsíteni – sorolta az eredményeket a fővadász, nem hagyva ki a felsorolásból az orvvadászokat sem. Óriási eredménynek tartja, hogy mostantól az orvvadászat nem csupán szabálysértés, ami egy “ejnye-bejnyével” elintézhető, hanem bűncselekmény, amely három évig terjedő börtönnel büntethető. – Évekig hiába fogtuk meg a zsiványokat, jószerivel nem tehettünk velük semmit. Mostantól viszont a hivatásos vadászok rendészeti jogkört is kapnak, tehát felléphetnek a rosszfiúk ellen – mondta Papp Zoltán, hozzátéve, hogy bár az orvvadászok által okozott kárról adataik nincsenek, becsléseik szerint az ellopott vad mennyisége akár a negyede is lehet a hivatalosan terítékre kerülőnek.
A vaddisznó a bűnös

A fővadász szerint ezekkel az intézkedésekkel a magyar vadászok presztízse a nyugati társaikéhoz hasonló szintre került, aminek éppen ideje volt. – Vadgazdálkodási szempontból érdekes folyamat zajlik Magyarországon. Az elmúlt húsz-harminc évben tizedére esett vissza az apróvad állomány, miközben tízszerese lett a nagyvadak száma. Ez főleg a vaddisznó túlszaporodásával magyarázható – mondta a szakember, utalva arra, hogy a vadkárok is egyre több gondot okoznak a vadásztársaságoknak.

Forrás: Hajdú Online