terítékIdén augusztus utolsó napján gyűltek össze Hajdú-Bihar megye vadászai és – ami még fontosabb – a vadászat iránt érdeklődők a Kilenclyukú híd mellett: ismét Hortobágy adott otthont a megyei vadásznapnak.
A messze földön híres településen ez már nem az első ilyen rendezvény, ám az érdeklődés változatlan!

A XXII. megyei vadászünnep programjai – miként tavaly is – méltó módon megemlékezéssel kezdődtek. A megyei vadászkamara és Vadászszövetség képviselői az elhunyt vadászok emlékére a Csárdakertben állított kopjafánál helyeztek el koszorút. A látványosságok ezután kezdődtek: a felvonulásnak ugyancsak megadták a módját, külön kihangsúlyozva a tájegység világhírű hagyományait, kultúráját. Ez volt az egyik, ha nem a leghangulatosabb elem: a terítéket behozó lovas kocsik előtt karikás ostort pattogtató csikósok vonultak, mindezt térzene kísérte a Derecskei Ifjúsági Fúvószenekar jóvoltából.

A bevonulást és a teríték – egy szarvas-, a Gúthi erdészet jóvoltából egy dámtehén, valamint egy őzbak és egy vaddisznó kan – elhelyezését a szép számmal összegyűlt érdeklődőknek végig kommentálta a programok műsorvezetője, Gencsi Zoltán alpolgármester. Így a civilek rengeteget tudhattak meg a vidék kultúrájáról, hagyományos életmódjáról, mint ahogy a vadászhagyományokról is. A vadászkürtös szignálokat a Békés Megyei Vadászkürt Együttesnek köszönhettük.

A tíz órakor kezdődő hivatalos ünnepségen a Víziszínpadon, a Hortobágy-folyó partján dr. Forgách Barna, a megyei kamara elnöke összegezte az utóbbi évek eredményeit, mint az érdekképviseleti szervek munkájának gyümölcsét. Kiemelte a fegyvertörvény ésszerűsítését, az új vadhúsrendeletet, az orvvadászat önálló büntetőjogi kategóriává válását. Emlékeztetett: az új vadászati törvény finisébe ért, jelenleg összefoglalják a tervezett jogszabályhoz érkezett javaslatokat. Szintén fontos a hivatásos vadászok új szolgálati szabályzatának összeállítása, illetve az új etikai kódex (igaz, ezek még nem nyilvánosak). Ami a mostani vadászati évet illeti, ez a hektikus időjárás miatt hagy maga után némi kívánnivalót, de a megyében a komoly szakmai munka miatt kisebb a kár, mint amekkora egyébként lehetett volna – emelte ki az elnök, hozzátéve: a bírálati adatok alapján a megye „őznagyhatalom” nem csak hazánkban, de világviszonylatban is. Végül, de nem utolsó sorban dr. Forgács Barna véleménye szerint a vadászat megítélése javul a jó sajtókapcsolatoknak hála, amihez hozzájárulnak a vadásznapok is.

A rendezvényen vadászati kitüntetéseket is átadtak:

- a Gróf Nádasdy Ferenc Emlékplakettet az egyeki Sólyom Vt. kapta, a díjat Kaló László vette át, őt tüntették ki a Magyar Vadászatért Érdeméremmel is

- a Vadászkamara Aranyérmét Nagy Istvánné, Rozika kapta

- a Nimród Érmet dr. Elek Balázs, Puskás Nándor, Csirmaz Imre, a Hortobágyi Nemzeti Park fővadásza és Hüse Zoltán, a Hajdúszoboszlói Vt. vadőre kapta

- a Hajdú-Bihar megyei Vadgazdálkodásért Kitüntetésben részesítették Tóth Bélát és a 10 éves Hajdú-Bihar megyei VKE Diana Vadászhölgy Klubot (a Dianák pedig ez alkalomból több köszönőlevelet is átnyújtottak azoknak a vadásztársaságoknak, amelyek az egy évtized alatt támogatták a szervezetet)

A kitüntetések átadása után dr. Nédics István, a megyei kamara etikai bizottságának elnöke felavatta az új vadászokat. Végül egy hagyománnyal zárult a megnyitó: vadászok engedhettek szabadon a Hortobágyi Madárkórházban meggyógyított ragadozó madarakat. Mielőtt erre sor került, a kórház vezetője, dr. Déri János – maga is vadász – a közönséghez szólva kiemelte: jó az együttműködés a vadászokkal, akik maguk is természetvédők (ezért is a tradíció). Mint mondta, az évek során kialakult egy riadólánc, és a sérült madarakat – vadászok segítségével is – az ország szinte bármely részéről be tudják hozni a kórházba. Megjegyezte: manapság leginkább mérgezés miatt pusztulnak a madarak, lövés miatt viszont egyre kevesebb.

Ezzel a hivatalos megnyitó véget is ért. A látogatók birtokukba vették a 33 út melletti területet, ki csak szuvenírt, ki valami hasznosat vett az árusoktól, amatőr művészeti együttesek léptek fel, de vetélkedőkkel, különböző bemutatókkal – így állathang-, vadász-íjász- vagy éppen vadászkutya bemutatóval – is várták a kikapcsolódni vágyókat. Gencsi Zoltán úgy látja, hogy érezhetően többen jöttek el, mint tavaly, és a vadásznap az egész megyéből vonzza a látogatókat. Egyetértett vele a másik szervező, Varga Ferenc, a Hortobágyi Lúdtenyésztő Zrt. elnöke és tulajdonosa, aki a kezdetektől fogva bábáskodik a hortobágyi vadásznapok felett. Mint mondja, a helyszín nagy előnye, hogy a rendezvény nincs beszorítva semmilyen korlátok közé, és bármekkorára nőhet a pusztában. Úgy legyen!

További képek itt!

Forrás: HuntingPress