vadpörkölt készülHetedik alkalommal rendezték meg az Országos Vadgasztronómiai Fesztivált és Fejér megyei Vadásznapot a soponyai Ökoturisztikai Központban.

A program rengeteg érdeklődőt vonzott egész szombaton. Mindenhonnan a környékről érkeztek vendégek, illetve főzőcsapatok, hogy részt vegyenek ezen a nagyszabású rendezvényen: összesen 71 nevezett vadfőző csapat - szerte a Dunántúlról - igyekezett bizonyítani a bográcsok mögött, hogy övék a fesztivál legjobb szarvas-, vaddisznó, őz-, vagy muflonpörköltje.

A nagyszínpad két oldalán, hosszú sorokban elhelyezkedő főzősátrakból igencsak nemes ízaroma szállt az égnek, keveredve furcsa hangokkal: a Vadászkastély mögött rendezték meg a Stihl Timbersports I. Magyar Nemzeti Bajokságot, az elektromos fűrészek és kezelőik gyorsasági-ügyességi vetélkedőjét.

A nagy létszámú látogató között sok négylábúba is belebotolhattunk, kutyabemutatót is tartottak ugyanis a Németvizsla Klub és a Magyar Véreb Fajta Egylet tagjainak részvételével. Délelőtt a színpadon Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter megnyitója után kitüntetéseket adtak át a vadászat,vad-, vagy erdőgazdálkodás területén kimagasló eredményeket elért szakembereknek.

Ezután L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke - egy hangulatos Bársony István-novellával bevezetve az eseményt - leleplezte Szent Hubertusz faszobrát a központ közepén. Az alkotást Mészáros János plébános szentelte be.

A különféle színpadi kulturális programok és a kirakodóvásár közepette a legnagyobb hangsúlyt mégiscsak a gasztronómiai jelleg kapta: a vadgasztronómiai versengés szépen tálalt fogásait Meszes István, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Somogy és Környéke Régió elnöke és zsűritársai kóstolták végig szakértő ínnyel és szemmel.



Forrás: Feol