Ludasszállás vadásznapHa volna az önzetlen vadászbarátságnak csupán egy napja, akkor erre az őszintén tisztelhető címre bízvást pályázhatna a Tóth Kálmán által szeptember 7-én rendezett és „immár hagyományos” ludasszállási (Bács-Kiskun megye) vadászati évadnyitó.

Csodálatos ősz elejei verőfényben – pontos adat nincs – de több ezer vadász és hozzátartozó érkezett, noha erre a napra országszerte több rangos vadásztalálkozót is szervezetek. A mecénás Tóth Kálmán által felújított kápolna előtt Szeredy Krisztina primadonna megható vadászhimnusza után dr. Bábel Balázs Kalocsa- Kecskeméti érsek és metropolita által celebrált Szent Hubertus mise következett. Az ünnepélyesen behozott kapitális szarvasbika Homokmégyen esett. Dr. Mészáros István címzetes prépost szentelte meg az ebédet. A misét után felszentelték azt az egyetlen tölgyfából faragott kopjafát is, amelyet a Safari Club International magyar tagjai állítattak: „A vadért, a vadászokért és a jövő nemzedékéért”.

A vadászünnepen a Hubertus kereszt arany fokozatával tüntették ki dr. Battay Mártont és Kiss Antalt. A program minden túlzás nélkül káprázatos volt, mert a hazai gasztronómia világhírű mesterei gondoskodtak egész nap folyamatosan a vendégek traktálásáról. Lajsz András mixer világbajnok és csapata a különböző színekben pompázó koktéljai adták a biztos alapot a Blaskó János Venesz díjas mesterszakács

és segítői egészben sütött, hatmázsás szürke marha bikájához. Németh József mesterszakácsnak, a Vendéglős és Hagyományőrző Bizottság elnökének az árpagyöngyével főzött ökörpörköltje pedig bízvást egy valóságos gasztronómiai műremeknek nevezhető. A desszertet, az „ezerszeletes országháztortát” Pataki János, a Nemzetközi Cukrász Szövetség elnöke adományozta, akinek rangos segítői voltak: Zilai László és Szervánszky László mestercukrászok, valamint Szabó Pál, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség nagykövete, Lovagrendi Főkancellár.

Az egyedülálló hangulatú előzmények után az érdeklődők a magyar vadászat jövőjéről cserélhettek eszmét dr. Bagó Zoltán Európa parlamenti képviselővel és Font Jánossal, az országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnökével. Fellépett a keceli Bogárzó Citerazenekar, a szakmári Néptánc együttes, Tóth Vivien Anna, Szeredy Krisztina és Bokor János nótakirály. A rendezvény tábortűzzel, tárogatószóval és nótázással ért véget. Az ünnepség ideje alatt adománygyűjtést szerveztek, amelynek bevételét az újteleki templom restaurálására ajánlottak fel.

Forrás: HuntingPress