Ha döccenőkkel is, de megkezdődött a vadászidény Kárpátalján.
Igaz, az a személy, akinek módjában van összehasonlítani, hogy e „műfajt” hogyan gyakorolják Magyarországon, Szlovákiában vagy éppen Ausztriában, azzal, ami vadászat címszó alatt Ukrajnában zajlik, jó esetben is vegyes benyomásokat szerez. Interjú Jaroszlav Kibelbekkel, a Nagyszőlősi Járási Állami Erdőgazdaság vadászmesterével.


– Kárpátalján miért szól a vadászat a mindenáron történő zsákmányszerzésről?

– Mert mindenhol úgy vadásznak az emberek, ahogy élnek! A vadászat köztudomásúan drága sport, nem mindenki engedheti meg magának. Ha ehhez az ukrán valóságot is hozzátesszük, azonnal látható, a vadászok miért akarják a befektetett összegnek legalább egy részét vadhús formájában „visszanyerni”. A szegénység ugyanis nem jó táptalaj a vadászati kultúra számára. Ugyanakkor az állami szabályozás is visszás. Ukrajnában gyakorlatilag ismeretlen az olyan jellegű vadászat fogalma, mint amilyet Magyarországon tapasztalhatunk. Ott, ha kell, egy vadász egy bizonyos őzbakra vagy szarvas­bikára akár hónapokon keresztül „pályázik”, és semmi más nem érdekli, csak az az egy bizonyos vad. Vagy a trófea miatt, vagy mert lelövésre érett selejtről van szó.

– Mindez miért alakult így?

– Azért, mert nálunk a lelövésre feljogosító licencek csak egy napra, azon belül is napkeltétől napnyugtáig érvényesek. Ha ez idő alatt nem jár sikerrel a vadász, odaveszett a pénze, amit az engedélyért fizetett. Nehezen megvalósítható a szelektálás, az értékes trófeák kinevelése és ezzel elvész a vadászat szellemi-erkölcsi oldala nyújtotta élvezet.

– Kárpátaljának kiváló adottságai vannak a vadászturizmus terén, valahogy mégsem tolonganak határainkon a bérkilövők és a vendégvadászok. Vajon miért?

– Mert a külföldiek vadásztatása még adminisztrációs és egyéb terheket is ró a vadásztatóra. Szükséges a megfelelő infrastruktúra, a képzett, idegen nyelveket beszélő

vadászati szakszemélyzet, és elengedhetetlen lenne a golyósfegyver-tartás liberalizálása. Külföldinek fegyvert behozni több mint nehéz, nálunk meg – noha a törvény lehetővé teszi, hogy a vadász kölcsönfegyverrel vadásszon a puska tulajdonosának jelenlétében – ritka madár a golyóspuska. A vadőrök, vadászmesterek nagyon kis százaléka rendelkezik huzagolt csövű golyóspuskával, amit kölcsönadhatna a vendégvadásznak, mivel ezek nagyon sokba kerülnek.

– Ön szerint min kellene változtatni?

– Majdnem mindenen. Elsősorban a törvényi szabályozást kellene európai szintűre hozni, majd ki kellene nevelni a megfelelő szakembergárdát, kialakítani a megfelelő vadászházakat, szállásokat. Ha ez megtörténne, akkor megjelennének az osztrák, olasz, spanyol és egyéb nemzetek fiai, hogy némi keményvalutát hagyjanak Ukrajnában vadászat címszó alatt.

Forrás: Kárpáti Igaz Szó